„Геније“ бржи од поплаве

„Геније“ бржи од поплаве

0
(0)

ДА је Србија само пре пола године имала суперрачунар кластер „парадокс 4“, могла је да избегне последице катастрофалних поплава које су нас погодиле и у мају и прошле недеље! Пре неколико дана у београдском Институту за физику пуштен је у рад суперрачунар, који на основу унесених података може да прорачуна када и где нам прети водена стихија, као и све њене последице.

Развијене државе одавно користе модерне технологије да би предвиделе природне катастрофе. А, најбољи примери успешног коришћења суперрачунара у борби са природним стихијама могу се видети у Француској и Холандији, која би, да нема систем и прецизну контролу, одавно била под водом.

– Иако је главна улога овог уређаја да служи научницима, „супермашина“ би, осим у предвиђању и спречавању поплава, могла да помогне и у решавању проблема загађења животне средине, у пољопривреди, машинству, шумарству, металургији – каже Антун Балаж, руководилац Лабораторије за примену рачунара у науци Института за физику.

– Србија има Академску и образовну грид иницијативу која окупља научнике и истраживаче из 25 високообразовних институција. Њихови подаци сливају се у овај кластер и учитавају у припремљене моделе свих природних појава и свега што се око нас дешава.

Када је реч о предвиђању поплава, „супермашина“ мора да добије „брдо“ података као што су дугорочна и краткорочна прогноза времена, стање корита реке, састав околног земљишта, могућности и критична места изливања, број брана, потоци и речице које се уливају у реку, јачина ветрова… Свим овим подацима, заправо, располаже држава и потребно је да их редовно доставља стручњацима Института.

– Када се те информације прикупе, унесу се у одговарајући модел, и „супермашина“ практично одговара шта се и у којим ситуацијама може десити – објашњава Балаж. – Овај „технички геније“ комбинацијама података може и да упозори шта би све требало променити да би се последице неке катастрофе спречиле.

Набавком суперкомпјутера Србија је ступила на светску мапу земаља са овим технологијама и сада располаже са најмоћнијим рачунаром у региону. Он ће бити коришћен за реализацију разних пројеката – за истраживаче Института за физику, пројекте Министарства просвете и науке, али и за примену у привреди. Већ је кренула обука истраживача за коришћење „парадокса 4“ и највећа корист од ове „опреме“, сматра наш саговорник, јесте што ћемо младим истраживачима омогућити врхунске услове за рад и задржати их у Србији.

ЧУДО

„ПАРАДОКС 4“ је уређај последње генерације кластер рачунара. То су „машине“ које садрже много појединачних компјутера спојених у један, а овај наш има укупно 2.500 процесора. Кластер је уједно и постројење за масивно складиштење дигиталних података са укупним капацитетом од 200 терабајта. Коштао је око милион долара, а купљен је у оквиру набавке капиталне опреме за потребе научне заједнице у Србији.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

2 Коментара

  1. Jel može da izgradi nasipe i opameti šuntave vladare…?!

  2. pa neznam kako bi to izbegli te poplave uz pomoc racunara ,jel to pokusavate da date opradvdanje za neuspesne poteze vlasti ,…imali su najavu nevremena 7 dana unapred ,to bi im i taj racunar dao ,samo najavu ,avsve drugo treba da se neko angazuje i preduzme nesto

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend