fbpx

Сваки други Србин – геније

0
(0)

ВИШЕ од 40 одсто свих грађана који су се тестирали у ”Менси” доказали су да су – генијалци! Иако пракса каже да ИQ проверавају углавном они који већ мисле да су много паметни, а остали ову ”егзибицију” избегавају, просечни српски резултати су, ипак, бољи него претходних година.

Јагодинци су се показали као најпаметнији и остварили пролазност од 62,5 одсто. Румљани су највише подбацили, па је тест прошло десет одсто кандидата. Изнад републичког просека били су и становници Београда, Новог Сада, Ниша, Краљева, Пожаревца, Шапца, Панчева и Смедеревске Паланке. Испод просека били су Смедерево (15,38), Аранђеловац (18,18), Чачак (25,71), Прокупље (33,33) и Крушевац (40).

– Осим редовних тестирања, организовали смо и ово, поводом Месеца интелигенције, који је међународна акција. Обишли смо 15 градова у Србији у којима се тестирало 677 кандидата – каже за ”Новости” Јован Алексић из ”Менсе”. – Испоставило се да су резултати ове године бољи него претходних. Тако је 2010. године, након тестова у 14 градова, трећина кандидата стекла услов за чланство у ”Менси”. Резултати 2011. године показали су да је просечна пролазност била 39 одсто, а последњи тест је дао за скоро два одсто бољи успех.

Да би кандидат добио чланску карту ове елитне дружине потребно је да има ИQ бар 148 по Кателовој или 131 по Векслеровој скали.

– Овако висок коефицијент интелигенције има тек два одсто светске популације – објашњава др Ранко Рајовић, сарадник ”Менсе”. – Тај проценат је исти и у селу и у граду, и међу високообразованима, као и код неписмених. Нема разлике ни између мушкараца и жена. На тестирање изађу они који су већ прилично сигурни у сопствену интелигенцију, али двоцифрена пролазност не значи да је то опште стање целе нације.

На тестирања се у Србији већином пријављује студентска популација.

ТЕСТИРАНО ВИШЕ ОД 15.000 ЉУДИ

ПРОЛАЗНОСТ на тестовима у Србији је изнад европског просека и од када ”Менса” постоји код нас, тестирано је више од 15.000 људи. Да су генијалци доказало је готово 7.000 људи, а ово друштво најинтелигентнијих има више од хиљаду формалних чланова.

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милове усташе уз помоћ бруталне полицијске силе и терора воде рат против Срба у Будви (видео)

5 (2) Јаке полицијске снаге блокирале су све улазе у строги центар Будве, где је …

Проф. З. Ђерић: Не смемо да дозволимо спровођење у дело Вучићевог плана о броју Срба и емиграната 2028. (видео)

5 (3) – Највећи проблем Србије је наталитет Србије, односно да нас је сваке године …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *