Гидеон Грајф: Клеветничку кампању против мене покренуле организације Исламске браће
Гидеон Грајф

Гидеон Грајф: Клеветничку кампању против мене покренуле организације Исламске браће

Израелски историчар и стручњак за Холокауст Гидеон Грајф изјавио је, поводом одлуке претходне немачке владе да опозове одликовање које је требало да му буде додељено ове године, да су клеветничку кампању против њега као негатора геноцида организовале „организације Исламске браће” у Босни и Херцеговини, као и да је то, наводи он, „црна мрља” за Немачку.

Грајф је за израелски дневник Харец рекао да је пре неколико дана незванично обавештен да неће добити одликовање које му је било намењено.

„Чињеница да сам Јеврејин и израелски историчар је разлог за такве насилне, окрутне личне нападе”, рекао је Грајф.

Он је истакао да „организације Исламске браће” убијају жртве Холокауста по други пут, пренео је Танјуг.

Харец пише да је одлука немачке владе о опозиву одликовања за историчара Грајфа поздрављена у Сарајеву.

Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић је у изјави за Харец рекла да „никоме не треба дозволити да минимизира догађаје који су судски и правно утврђени у међународним судовима”.

„Негирање холокауста и геноцида у Сребреници оснажује починиоце, што резултира величањем осуђених ратних злочинаца и прети понављањем најстрашнијих догађаја у нашој историји”, рекла је Турковићева.

Лист подсећа да је Турковићева недавно покушала да ангажује Израел у својој кампањи против, како се наводи, „све ратоборније реторике српских националиста у БиХ, који су појачали позиве на сепаратизам, истовремено се противећи недавном закону који криминализује порицање и масакра у Сребреници”.

У писму министру иностраних послова Јаиру Лапиду раније овог месеца, Турковићева је позвала Израел да окупи међународну заједницу, пошто дуготрајне тензије у БиХ прете да „додатно разбију” балканску нацију по етничким и верским линијама”.

Немачка влада је поништила своју одлуку да одликује Грајфа, који је последњих година био на удару критика због наводног учешћа у негирању геноцида у Сребреници током последњег рата у БиХ.

Грајф је предводио Међународну комисију коју је ангажовала Република Српска, а која је свеобухватно анализирала догађаје током последњег рата у БиХ и у свом Извештају констатовала да се у Сребреници, јула 1995. догодио злочин, али не и геноцид.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Damnatio memoriae aeternum

Damnatio memoriae aeternum

Читаоци ће нам опростити, али после гласања у окупираној „Народној Скупштини Србије“ у четвртак 23. …

Уместо Исаијо ликуј, ликуј Анте Павелићу

Уместо Исаијо ликуј, ликуј Анте Павелићу

Може ли ико да замисли скупштину Јерменије да одбаци предлог за подизање споменика жртвама отоманског …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *