Србија

Ђиласе, прво да објасниш како си улупао милијарду евра на мост у равници па да наставимо причу о корупцији!

 „Не разумем како мислите ‘ако се вратим на власт’? На коју власт мислите? Као што знате ја сам као градоначелник био власт у Београду, а не на нивоу Србије.“ Овако Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде, одговара на питање „како бисте решавали отворена кризна питања на Балкану – Косово и Република Српска – ако се вратите на власт“, у разговору за новогодишњи број Данаса.

„После победе трећег априла преузећемо одговорност за вођење државе и спровешћемо оно што смо као Странка слободе и правде још пре две године написали у Декларацији о помирењу. Спремни смо на разговор са свима, али не о признању Косова или укидању – смањењу овлашћења Републике Српске“, наставља саговорник нашег листа.

* Рекли сте да једино не бисте били министар спољних послова, па да ли верујете да то опет може бити Вук Јеремић? („Оно што је сигурно је да нећу бити министар спољних послова“… НИН, 9. децембар).

– Мој одговор је био духовит и изазван је чињеницом да као човек који свима отворено каже шта мисли нисам превише омиљен у делу међународне заједнице. А говорим им да девет година ћуте на успостављање неофашизма у Србији, односно да девет година нема реакције Европе на уништавање свакога ко у Србији другачије мисли. Питам зашто нема реакције на милијарде евра које су кроз коруптивне послове украдене од српског народа, зашто ћуте на чињеницу да су у неке од тих коруптивних пројеката умешане државе попут Француске, питам зашто ћуте на довођење Србије у финансијску зависност од Кине…

После читаве деценије подршке режиму Европа нам је преко Флекенштајна и Билчика понудила лажни дијалог који је само отежао ситуацију. Истог Владимира Билчика, који је одбио да осуди напад у Скупштини на новинаре Н1 или се изјасни о муралу Ратку Младићу. Видим и најаве промена у том односу. Амбасадори попут Фабриција, који је био Вучићев портпарол, и Годфрија, који ће бити запамћен по храни и гостовању у Хит твиту, повучени су пре истека мандата. И поред резолуције Европског парламента и схватања шта и за кога ради комесар Вархељи, и даље не видим да се нешто мења што се односа према режиму тиче. Европа ћути на стравичне нападе на Маринику Тепић и Горана Марковића, ћути на медијске харанге стаљинистичких размера, ћути на ослобађање Шарића, на поништавање пресуде Симоновићу. И много им смета када ја све ово кажем. А ја Вас питам, да ли је било шта од онога што сам рекао неистина? Нажалост није. Све је истина, као што је истина да српска опозиција мора да изађе пред свет, али и пред грађане са јасним програмом који ће спроводити после победе. Пароле „доле, Вучић“ и обећање да ће сви одговарати нису довољне. Ово друго донекле гарантује правду, али не гарантује бољи живот.

* Најављујете са сигурношћу изборну победу 3. априла. Да ли сте тако сигурни и у то шта ће бити главна тема избора – борба против криминала, борба против копања литијума и загађења, или оно што власти одговара, стабилност и економија?

– Што се тема на изборима тиче, морам да кажем да грешите. Не постоји тема која одговара власти. Економија? Ми смо презадужена земља, са огромним растом цена, са лажираним подацима о БДП-у и просечној плати. Земља са бесмисленим субвенцијама за стране инвеститоре, које после рекетира ко и како стигне, са правосуђем које им не гарантује сигурност. Земља смо која не да не помаже, него уништава домаће привреднике. И наравно земља чије су највеће компаније, попут ЕПС-а и Телекома, пред банкротством.

Стабилност? О каквој стабилности говорите? Све се распада. Људи то и те како виде. Три пута више грађана каже да се осећа узнемирено, несигурно него да се осећа сигурно и стабилно.

Главна тема избора биће како да направимо праведну, стабилну Србију у којој народ добро живи и у којој нема мржње ни подела.

* Плашите ли се да би Вас Александар Вучић могао ухапсити као „тајкуна старог режима“ у случају да буде другог изборног председничког круга? Или ако будете близу већине за Скупштину Београда?

– Шешељевих радикала и Арканових криминалаца (или беше обрнуто) нисам се плашио ни пре тридесет година, не плашим се ни сада.

* Очекујете ли у случају да изборни резултат и поступак буду оспорени да ће Вучићу из иностранства стићи честитке, или пак опозицији и Вама подршка?

– Очекујем да ће опозицији као победнику избора стићи честитке из целог демократског света. Ако неко буде покушао да изигра изборну вољу грађана, сусрешће се са народним бесом.

* Ко ће Вам бити у Београду тежи противник – Горан Весић, Александар Шапић, Зоран Радојичић или можда поново Синиша Мали?

– Противник ће бити Александар Вучић. Иза њега ће се крити кандидат за градоначелника. Није тајна да Вучић жели да види Ану Брнабић на том месту. Не зато што је способна, већ зато што се број људи којима Вучић верује и којима сме да повери неку озбиљну функцију свео на њу, Малог, Вучевића и Вулина. Вучевић не може јер води Нови Сад, Мали не може јер се спрема за премијера. Вулин не може јер је Вулин. Остаје само Брнабићева.

* Да ли верујете да ће РТС организовати предизборну ТВ дебату између Маринике Тепић, која ће предводити парламентарну листу коју зовете Удруженом опозицијом, и премијерке Ане Брнабић?

– Не.

*Како Вам се чини то што су после Вас отишли у Стејт департмент одвојено Драган Шутановац, па Борис Тадић и објавили фотографије са америчким дипломатама са истог места где сте Ви били први примљени?

– Погрешна сам адреса за такво питање. Нисам ја запослен у протоколу америчке администрације па да се бавим распоредом са ким се они виђају и када.

* Да ли је на Вашим састанцима у Вашингтону било речи о америчким санкцијама за појединце из власти? Наводно, нови списак биће објављен у јануару.

– Не.

* Хоћете ли се са Вуком Јеремићем и осталима придружити протестној шетњи за Оливера Ивановића уколико буде организована на референдумски дан 16. јануара 2022, када пада и четврта годишњица Ивановићевог убиства?

– Обележавали смо и до сада годишњицу убиства Оливера Ивановића. Урадићемо то и наредне године.

* Одбацујете и бојкотујете референдум 16. јануара о амандманима на Устав, које је власт СНС-СПС донела уз подршку и сагласност Европске уније, а истичете своје проевропско опредељење?

– Не знам где сте прочитали да је било ко из Странке слободе и правде говорио о бојкоту референдума. Странке могу да бојкотују само изборе тако што на њих не изађу.

Сматрамо да ће, шта год да пише у Уставу, правосуђе остати под контролом Александра Вучића док је он на власти. Да је тако јасно говори поништење пресуде Драгољубу Симоновићу и пуштање из затвора нарко-боса Дарка Шарића, за кога упућени знају да се 2014. предао уз договор да ће у затвору бити седам година.

Зато је за нас трећег априла референдум на коме се све одлучује, на коме се одлучује о животу. Сву енергију коју имамо усмерили смо на тај дан. Свако ко сматра да треба да изађе 16. јануара и изјасни се о томе како ће се убудуће бирати Високи савет правосуђа и Веће тужилаца, има право да то уради. Нашим члановима који желе да изађу на референдум сугерисаћемо да гласају против предлога који је усвојила једнопартијска скупштина и који су негативно оцениле све невладине организације и већина струковних удружења.

* Исто тако одбацили сте и споразум са СНС-СПС о изборним условима иако за његово спровођење гарантују посланици ЕП. Спремате ли посебну стратегију за дате изборне услове? Неку посебну онлајн платформу за пребројавање гласова?

– Радимо обуку оних који ће бити чувари изборне воље грађана, штампали смо и приручнике за сваког од њих, радимо на апликацији која ће нам омогућити да лакше комуницирамо и имамо све информације. Али најважније је да изаберемо храбре и поштене људе, јер ће на њих притисак бити огроман. Позивам све који желе да тог дана бране слободу и правду на бирачким местима да нам се јаве.

* Размишљате ли да се поново повучете из политике у случају неуспеха на изборима 3. априла?

– Не. Размишљам о томе како ћемо подићи из пепела ову спаљену земљу. Како ћемо подићи плате људима, уложити у домаће привреднике, пољопривредницима подићи субвенције, обезбедити гориво без акциза, гарантовати откуп сваког пољопривредног производа. Размишљам о томе како ће буџет за културу бити најмање два одсто, а за четири године дупло толики. Како ћемо уложити у образовање, како ћемо градити школе, како ће минимална плата у Србији за четири године бити 500 евра, како ниједан пензионер неће месечно добијати мање од 25.000 динара. Али размишљам и о томе како ће они који су опљачкали земљу завршити у затвору. И како ће они који су малтретирали људе, који су смењивали директорку школе у Блацу или директорку Врањске Бање јер нису хтеле да шаљу запослене на митинг одговарати, као и свако ко је са позиције власти малтретирао поштене људе. Замишљам Србију која ће рећи не Рио Тинту, спровести закон о пореклу имовине и изабрати тужиоца за борбу против корупције јавних функционера. Замишљам праведну и стабилну Србију људи који се не мрзе због политике.

* Како видите политичку 2022. годину – шта ће донети Србији?

– Све ово што сам рекао, плус бесплатне уџбенике и оброк за децу у школама о трошку државе. Донеће нам 2022. и задовољне лекаре, медицинско особље, наставнике, васпитачице, али и полицајце, запослене у правосуђу. Донеће нам Србију без извршитеља који људима отимају кров над главом и са банкама које не деру кожу с леђа клијентима. Земљу у којој власти неће падати на памет да гради стадионе док ВМА нема стентове и док се годинама чека на неопходне операције. И још много тога што ће нас све довести у стање да када нас неко на улици пита како си – кажемо добро сам!

Наравно све то под условом да у априлу имамо и парламентарне изборе. Знам да ово звучи чудно, али ме не би чудило да Вучић, суочен са истраживањима која показују да може да изгуби и парламентарне изборе, покуша да их пролонгира.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!