fbpx

Главни рекрутер џихадиста у Немачкој муслиман пореклом из Тутина

0
(0)

Аустријски држављанин Мирсад Омеровић, родом из Тутина, који је ухапшен у противтерористичкој акцији аустријске полиције, имао је директну везу са „калифом“ Исламске државе Абу Бакр ал Багдадијем у Сирији.

Мирсад, који је деловао под „борбеним именом“ Ебу Тејма је, како преносе аустријски медији, иако је званично био незапослен, живео у у Бечу општинском стану од 105 квадрата, имао скуп аутомобил и петоро деце.

Тај прималац социјалне помоћи био је изненадјен великом полицијском акцијом, која се, одвијала у петак у четири ујутро, без икаквих назнака да ће до ње доћи.

Припадници специјалне јединице полиције Кобра циљано су упали у стан главно осумњиченог за врбовање џихадиста.

Више од годину дана су га припадници Службе за очување уставности и борбу против тероризма (БВТ) пратили Мирсада, прислушкивали сваки разговор и пратили и писану комуникацију.

Из претходног надзора Мирсада полиција је установила да он није само симпатизер Исламске државе, већ главни актер за врбовање џихадиста на немачком говорном подручју.

Он је осумњичен да је прикупљао финансијска средства за Исламску државу, као и младе џихадисте, те да у Европи готово ниједан одлазак џихадиста у Сирију није прошао без његове умешаности.

Мирсад је налоге добијао директно од „калифа“ Багдадија и аустријског џихадисте Мохамеда М.

Бечки дневник „Кронен цајтунг“ преноси да је недавно Мирсад у једној џамији упитао да ли има кћерки за удају, рекавши да познаје много њих који траже супруге.
Мирсад је проповедао у Аустрији и Немачкој и важио је за особу блиску немачком салафисти Пијери Фоглу.

У Аустрији он је у више наврата као гост држао говоре и проповеди у џамији Алтун Алем у 2.бечком округу. Иначе та џамија, чији је хоџа Адем Д., била је већ дуже време под присмотром БВТ.

Министар правосудја Аустрије Волфганг Брандштетер изјавио је бечком „Куриру“ да ће власти одлучно деловати против осумњичених за тероризам и указао је да постоји довољно конкретног доказног материјала.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић: Одврррррратни фашисти, одврррратна антимигрантска кампања… (видео)

4.9 (12) А да ти можда ти „одвратни фашисти“ не кваре комбинацију са Сорошем?   …

ВЕЋА АФЕРА ОД KРУШИKА: Везе између Вучића, СНС, миграната и шверца дроге!

4.6 (32) Нова афера уздрмала је владајући режим, а у центру се налазе бизнис масовне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *