Глобална пандемија би за 36 сати однела 80 милиона људи — свет неспреман

Глобална пандемија би за 36 сати однела 80 милиона људи — свет неспреман

Свет је неприпремљен за глобалну пандемију која би, ако би до ње дошло, могла за 36 сати да однесе животе и до 80 милиона људи и „збрише“ пет одсто светске економије, упозорила је Светска здравствена организација (СЗО).

Неки респираторни патоген, који се брзо шири, могао би да буде претња за велики део светске популације и да потенцијално усмрти милионе људи, а угрожена би била цела планета, пише у првом извештају Одбора СЗО за надзор глобалне припремљености.

„Када би данас избила пандемија попут ’шпанског грипа‘ из 1918. године, последице би коштале око 3.000 милијарди долара или пет одсто светске економије“, процена је Светске банке.

„У случају такве заразе, данас када је светска популација четири пута већа и када се било где у свету стиже за 36 сати, умрло би између 50 и 80 милиона људи. Осим високе смртности, таква пандемија изазвала би панику, дестабилизовала би националну безбедност и тешко би погодила глобалну привреду и трговину“, пише у извештају.

„Глобална пандемија у том обиму била би катастрофална, стварајући општу пустош, нестабилност и несигурност. Свет је неприпремљен“, наводи СЗО, преноси портал „Медикал експрес“.

Извештај позива на стварање система за ефикасно откривање и контролу избијања болести у оквиру проактивног деловања за успостављање глобалне припремљености.

„Предуго смо сведоци циклуса панике и занемаривања када је реч о пандемијама — интензивирамо напоре када постоји озбиљна претња, а затим брзо заборавимо на њих када претња нестане. Време за конкретне акције је одавно прошло“, упозоравају научници.

У извештају се препоручује седам превентивних акција, међу којима су посвећеност и улагање напора шефова влада у решавање тог проблема, снажан систем спремности у свакој земљи, повећање средстава и финансијских подстицаја и јачање система координације Уједињених нација у тој области.

Земље са лошом инфраструктуром и здравственим системом најизложеније су ризику од великих губитака због пандемије, али су рањиве и све друге државе, додаје се у извештају.

СЗО предочава да је напредак науке и технологије омогућио унапређење јавног здравства, али да он истовремено представља ризик јер има потенцијал за вештачко стварање микроорганизама у лабораторијама, који могу да изазову епидемију уколико би намерно били пуштени у свет.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

КОМУНИСТИЧКИ ТЕРОРИСТИ опет у Београду убијају жртве ОЗНЕ (видео)

КОМУНИСТИЧКИ ТЕРОРИСТИ опет у Београду убијају жртве ОЗНЕ (видео)

ТЕШКА новембарска киша спира лишће и прашину са стрмих падина Лисичијег потока под Дедињем, а …

ДА ВАС ЧУЈЕМ: Kо ће преживети, протокол или Србија? Миодраг Зарковић (видео)

ДА ВАС ЧУЈЕМ: Kо ће преживети, протокол или Србија? Миодраг Зарковић (видео)

Аутор и водитељ Миодраг Зарковић #ПредрагKон #МиодрагЗарковић #УЖИВО HelmCast Поделите вест са пријатељима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *