ГМО се тајно гаји највише у Мачви, Срему и Бачкој

ГМО се тајно гаји највише у Мачви, Срему и Бачкој

Београд – Инспектори који крећу у контролу парцела већ имају мапу на којој се налазе све „црне тачке“ на којима се већ годинама гаји ГМ соја.

Фитосанитарна инспекција креће у контролу око 2.000 парцела засејаним сојом, потврђено је „Блицу“ у Министарству пољопривреде.

Овогодишња контрола биће првенствено спроведена у окрузима који су претходних година били „најпроблематичнији“, односно у којима је већ гајена генетски модификована соја. Значајније присуство ГМ соје претходних година је примећено у мачванском, западнобачком, јужнобачком и сремском округу и у околини Београда.

Иначе, у контроли усева фитосанитарни инспектори користе протеинске тест траке којима могу врло брзо да открију присуство ГМО.

– Када откријемо генетски модификовану соју, ГПС уређајима утврђујемо координате парцела на којима се она узгаја како бисмо у службама катастра сазнали ко су њихови власници. Када и накнадни извештај лабораторије потврди присуство ГМО, доносимо решење којим се налаже уништавање усева и покретање казнених мера против узгајивача – кажу за “Блиц” у Фитосанитарној инспекцији и додају да сва количина ГМ соје мора да буде уништена пре него што сазри и постане спремна за жетву.

Узгој ГМ соје могао би озбиљно да уздрма домаћу производњу класичне соје коју тржиште Европске уније и жели. Зато произвођачи соје у Србији и апелују да се казне од 30.000 до 50.000 динара, а колико плаћају они који гаје ГМО соју, значајно увећају.

Онај на чијој њиви се открију ГМ усеви плаћају трошкове њиховог уништавања и више нема права ни на какве повластице од државе, попут субвенција или повољнијих кредита.

Лане је у Србији нађена ГМ соја на 23 хектара, што је четири одсто контролисаног узорка. На основу тог узорка, стручњаци процењују да је у Србији најмање 3.000 хектара под ГМ сојом.

 

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Пале цене пшенице, кукуруза и соје на Продуктној берзи у Новом Саду

Пале цене пшенице, кукуруза и соје на Продуктној берзи у Новом Саду

Цене пшенице, кукуруза и соје на Продуктној берзи у Новом Саду протекле недеље биле су …

Србија мора да победи ГМ лоби

Србија мора да победи ГМ лоби

СРБИЈИ не треба либерализација Закона о ГМО и не треба да подлегне притисцима јаких лобиста. …

3 Коментара

  1. U Backoj gde god je posejana soja je rec o GMO soji. Sturcna lica sve znaju ali ne zele/ne smiju da reaguju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *