понедељак , 28 септембра 2020

ГОРИ ОД АФРИКЕ! – Плате у Руанди, Сомалији, Гани, Тунису, Египту веће него у СРБИЈИ!

1
(1)

Просечне нето плате (без пореза и доприноса) су прошле године у чак 21 афричкој земљи биле веће него у Србији, а само у 12 држава су биле ниже, рекао је агенцији Бета директор Мреже за пословну подршку у Србији Драгољуб Рајић.

Он је подсетио да је у 2016. години просечна нето пата у Србији износила 397,49 долара или 46.097 динара.

Рекао је да су више просечне плате од грађана у Србији у прошлој години имали запослени у Анголи, Либији, Замбији, Лесоту, Јужноафричкој Републици и Малавију, где су износиле од 1.806,50 до 1.126,12 долара.

“Србију су претекли и Либерија, Намибија, Габон, Свазиленд, Конго, Боцвана, Судан, Џибути, Обала Слоноваче, Чад, Танзанија, Екваторијална гвинеја, Мароко, Мозамбик и Зимбабве, где су плате износиле од 998,93 до 397,78 долара”, рекао је Рајић.

“Овакви резултати показују да концепцију развоја економије у Србији треба под хитно преиспитати јер је Србија по стању у економији на нивоу средњеразвијених афричких земаља у којима влада безакоње и корупција”, оценио је Рајић.
Већини тих земаља, према његовим речима, недостају основне животне намирнице и принуђене су да их увозе, за разлику од Србије која има и вишкова за извоз.

Ниже просечне нето плате него у Србији у прошлој години имали у запослени у Мауританији, Гани, Кенији, Руанди, Тунису, Тогу, Нигерији, Сомалији, Уганди, Египту, Сенегалу и држави Мали, где су зараде биле у износу од 332,68 до 114, 20 долара, рекао је Рајић.

“До 2008. године нето зараде у Србији осетно су расле јер је то био период приватизације па је држава пунила буџет за зараде у јавном сектору које у значајној мери утичу на просек зарада у земљи јер у јавном сектору, јавним предузећима, државној управи и локалним самоуправама ради више од 42 одсто запослених у Србији”, рекао је Рајић.

Додао је да је 2008. године започела светска криза али да је значајан број афричких земаља и у том периоду имао сталан развој и раст у односу на Србију.

Привредници у Србији, према његовим речима, годинама траже промене у привредном систему земље и другачији приступ развоју у коме ће се дати већи простор предузетничким идејама и образованим и креативним појединцима.

Додао је да се парафискални намети морају укинути и смањити бирократија да би се олакшало пословање.

н1 србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Панчево: Нова екипа напредних градоуправитеља, људи без интегритета, идеја и каријера

5 (2) Судећи по томе на које ликове је пао избор да управљају градом, не …

За 14 година пораст малигних болести за 235 одсто годишње, и то све због Железаре

5 (2) На грађане Смедерева недавно су падали метални опиљци, а на штетност Железаре по …

3 Коментара

 1. Pa I ovde vlada bezzakonje I korupcija covece! Ni u Africku uniju nas ne bi primili, a ovi hohstapleri pricaju o EU! Smesno!

 2. Лидери смо у региону и шире по беди, глади и сиромаштва. Испаде и најбеднији у Африци су бољи од нас. Премијер-председник се “уби” најефикаснијим реформама да приушти свом вољеном народу најлагоднији живот у региону и шире. То се једино остварује на ТВ и у жутој штампи, друге нема. Има, отимање пензије, криминал, корупција, повољна клима тајкунима, а народу виси омча за врат. Утеху треба још да нађемо у речи једног ранијег државника “наш народ зна да једе и коријење”. Који напредак стандарда, а ко шта ради?

  КАО МУВА БЕЗ ГЛАВЕ

  Све су, од моје, боље земље,
  У нади да ће и у њој бити боље,
  Ко пас бесни неуморно лута,
  Од краја до краја моје земље,
  Све то народ на изборима прогута,
  Од Беле Куће па до Кремља.
  Иде неуморно затим на туђе скуте.

 3. Imamo na vlasti radikala koji seje pamet još od s početka devedesetih. Izveštio se u laganju da ne zna ni sam šta je istina a šta ne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *