гориво цена

Гориво скупље два до пет динара

0
(0)

За литар горива возачима у Србији од сада потребно два до пет динара више. Тек први талас повећања цена, а нови се очекује већ наредних дана

Гориво је поскупело због повећања трошкова набавке деривата

ГОРИВО је у среду поскупело у велепродаји Нафтне индустрије Србије, а скоро истовремено су поједине нафтне компаније које снабдевају наше тржиште повећале и цене у малопродаји и то од два до пет динара по литру.

Ово је, кажу аналитичари, само први талас поскупљења изазван ледом на Дунаву, док ће други, због скока цена сирове нафте на светским берзама, проузроковане ситуацијом око Ирана, уследити врло брзо.

– Гориво на пумпама је поскупело због повећања трошкова набавке деривата – каже председник Удружења бензинских станица Србије Борисав Татић, уз оцену да је то поскупљење било очекивано с обзиром на то да је у већини европских земаља гориво и раније поскупело.

Велепродајна цене дизела Д2 код НИС повећана је за 2,5 динара по литру, безоловног бензина и европремијума БМБ за три динара, а евродизела за четири динара, навео је НИС у саопштењу достављеном медијима.

– НИС се због временских неприлика, као и остале нафтне компаније у Европи, суочава са повећаним трошковима набавке и транспорта горива – истиче се у саопштењу ове компаније. – Зато смо били принуђени да коригујемо цене деривата.

Ипак, у среду је на бензинским станицама НИС гориво задржало претходну цену. На њиховим пумпама дизел Д2 коштао је у среду 128 динара за литар, евродизел 138,9, БМБ 95 – 134,8, а европремијум БМБ 95 140 динара.

Код другог највећег снабдевача српског тржишта нафтним дериватима, „Лукоила“ премијум БМБ и европремијум БМБ 95 су поскупели за један динар по литру, евродизел за 1,5 динара, а дизел Д2 за 2,5 динара по литру. Нову цену има и аутогас ТНГ, већу за један динар, док цена уља за ложење није промењена.

Највеће „корекције“ биле су на бензинским станицама ЕКО где је литар евродизела и европремијума БМБ 95 у среду коштао и 144,90 динара по литру! Литар евродизела на бензинским станицама ОМВ стаје 139,9, дизел Д2 се продаје за 129,9 , европремијум БМБ 95 је 140,9, а обичан безоловни бензин је 136,9 динара.

 ДОДАТНИ ТРОШКОВИ

ЗБОГ прекида најрентабилнијег, речног саобраћаја у Србији, реком Дунав, стопирано је допремање увозних деривата, што је додатно смањило расположиве количине ових деривата на тржишту Србије. Транспорт је преусмерен на железнички и ауто-саобраћај, па је и то поскупело и успорило већ отежано снабдевање. Трошкови НИС су повећани, тврде у овој компанији, и у преради горива, јер веома ниске температуре захтевају посебне технолошке процесе и додавање адитива пре испоруке робе на тржиште.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Deutsche bank: Са 2020. почиње век планетарних нереда и немира

5 (3) * Посебно турбулентно и хаотично биће током прве деценије, али немачка банка наглашава: …

Напредњаци тотално уништили производњу купине

4.2 (5) Пре пет, шест година под засадима купине је било више од 6.000 хектара, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend