fbpx

Гориво све скупље и скупље

0
(0)

Ако разлог за поскупљење горива није скок цене сирове нафте на светској берзи, онда су акцизе. Ако нису државна захватања, онда је залеђен Дунав. Ако није ни то, онда је низак водостај река, а по новим прописима, гориво мора да „доплови” у посебним баржама с дуплим дном, што поскупљује превоз. Ако није ни то, онда је скок курса долара….

Обрни окрени, трговци дериватима увек ће наћи изговор зашто гориво треба да поскупи, па се последњих дана на појединим бензинским пумпама уз ауто-пут евродизел продаје за 170 динара. Што је више него у Албанији где се иначе најскупље точи – 166,38 динара.

За најновије поскупљење бензина око пет динара по литри и евродизела 5,5 (закључно с прошлом недељом) наводи се нови скок цене сирове нафте. За нешто више од три месеца цена барела „брента” повећана је готово 40 одсто са 50,47 до 70,34 долара.

– Највећи утицај на цену горива на свим тржиштима, па и у Србији, има промена цене сирове нафте односно последично промена котација бензина и дизела. Пошто је Србија увозно зависна свака промена на глобалном тржишту одражава се одложено и на наше тржиште.

– Цена референтне нафте типа „брент” има тренд раста још од краја децембра – каже Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

Чињеница је, преноси Ројтерс, да су цене нафте порасле пре два дана на највиши ниво од новембра 2018. године, услед актуелног смањења производње унутар ОПЕК-а, америчких санкција против Ирана и Венецуеле, сукоба у Либији… То је довело до тога да је цена северноморске нафте „брент” пре два дана била још скупља – 70,62 долара по барелу, што је више 28 центи у односу на крај прошле недеље.

– ОПЕК-ово актуелно смањење производње и америчке санкције Ирану и Венецуели, главни су покретачи цена нафте током ове године – изјавио је Хусеин Сакед, главни тржишни стратег у брокерској компанији ФXТМ.

Мићовић каже да је осим тога удео фискалних дажбина у структури малопродајне цене бензина око 57 одсто, дизела око 54 процента и ТНГ ауто-гаса око 50 одсто, док се преостали део цене формира на тржишту. Цена горива у Србији била је у паду од октобра 2018. све до почетка фебруара 2019. и у том периоду бензин је појефтинио 15 динара, дизел 12 и ауто-гас око седам динара, па ново поскупљење није ни близу овом снижењу.

Удружење једном недељно прикупља и обрађује малопродајне цене горива и анализа рађена почетком фебруара, после дужег времена, показала је да је дошло до скока цене горива. Од тада па до 1. априла просечна малопродајна цена бензина је повећана, само је цена ТНГ смањена 1,5 динара, али је и ово погонско гориво најскупље у односу на остатак региона.

– Цене горива формирају се на тржишту и зависе од мноштва различитих параметара и немогуће је прецизно разлучити који од њих и у којој мери утиче на промену трошкова произвођача и дистрибутера деривата нафте, односно касније и на цену горива. Поред утицаја цене сирове нафте не треба заборавити и на утицај промене курса долара у односу на друге валуте, трошкова транспорта, промене удела увозног горива у укупној потрошњи – објашњава Мићовић.

Иако је тешко предвидети шта ће се дешавати наредних дана на берзи, возаче би, према неким проценама, требало, бар ове недеље, да прескочи ново поскупљење.

Аутор: Ј. Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поново поскупљује гориво: Држава увећала акцизе од 1. јула

5 (2) НОВЕ увећане акцизе на гориво почеће да важе од 1. јула, што ће …

Газпромњефт бесплатно даје гориво полицији и здравству Србије

5 (3) РУСКА компанија Газпромњефт, која је већински власник НИС-а – бесплатно ће испоручити гориво …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *