fbpx

Грађани Србије тврде да их власт масовно разоружава

4.8
(106)

Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије спроводи процес разоружавања грађана који легално поседују оружје и под образложењем пререгистрације до сада је одузето више хиљада пиштоља и пушака, тврде љубитељи оружја.

Портал Балканска безбедносна мрежа преноси тврдњу Дарка Божића, уредника „Дум Дум канала“ који на мрежи Јутјуб прати више од 225.000 љубитеља оружја из Србије и иностранства, да је реч о акцији коју МУП спроводи неколико месеци и која би могла да има бројне безбедносне али и финансијске последице по државу и друштво.

„Тренутно се у Србији догађа нелегално разоружавање народа под плаштом пререгистрације оружја. Сви легални власници оружја морају да замене старе оружне листове, новим са чипом… У процесу подношења захтева за пререгистрацију, власници оружја за личну безбедност, које људи поседују већ законито годинама, бивају одбијени за пререгистрацију иако испуњавају све законске услове. Они добијају образложење да им лична безбедност није угрожена“, тврди Божић.

Он је навео да се ради о најдисциплинованијим грађанима који никада нису учинили ниједно кривично дело или прекршај из области јавног реда и мира, јер да јесу оружје би им већ било одузето по сили закона.

„То се дешава на територије целе Србије и то масовно. Свако ко поднесе захтев за пререгистрацију пиштоља и револвера – њему се то оружје одузима. За сада, по мојим сазнањима, свако ко је поднео захтев за пререгистрацију пиштоља или револвера добио је негативно решење. Због чега се ти људи сада кажњавају и нелегално им се одузима имовина?“, упитао је он.

Божић је навео да не зна где то оружје завршава али да је Јутјуб пун америчких видеа који садрже оружје југословенске и српске производње, украшене дрвеним корицама или никловањем.

„Заиста не бих знао какви су мотиви, можемо само да нагађамо. Не постоји ни један логичан разлог због чега би држава кажњавала своје грађане. Не постоји законски основ за то. Разоружавање је нелегално јер се Закон примењује ретроактивно и тумачи се у супротности са оним за шта су посланици Скупштине Србије гласали приликом доношења Закона о оружју и муницији. Такође, крши се и Закон о имовини јер се људима одузима стечено право својине без правног основа“, рекао је он.

Он је упозорио да тако може доћи до пораста обима црног тржишта оружја, јер грађани више неће имати легалну могућност да набаве оружје, али да ће то утицати и на раст криминала, јер ће криминалци много лакше моћи да се одлуче на неко кривично дело када знају да грађани нису наоружани.

„Пре пар година у Аустралији је одузето лично наоружање грађанима и то је довело до пораста стопе криминалитета у земљи за 18 процената, а стопа убиства ватреним оружјем је порасла за 44 процената. Kада криминалац зна да човек није наоружан, он се лако одлучи на пљачку. Kриминалци ће поседовати оружје, какав год био закон“, рекао је он.

Божић је додао да су и потенцијалне финансијске последице огромне јер ако се свима одузму пиштољи и револвери мањак у буџету на име пореза који се сада плаћа биће готово 18 милиона евра годишње.

Балканска безбедносна мрежа навела је да је од МУП-а покушала да добије одговоре на питање да ли је тачно да се у процесу пререгистрације грађанима масовно одузима оружје и због чега се то ради, колико је комада оружја одузето и са којим образложењем, али да ни више од две недеље касније никакав одговор није стигао.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kолико Вучић плаћа стране дипломате на служби у Београду Уста пуна похвала а џепови новца

4 (4) Стране дипломате активно су се укључиле у предизборну кампању Александра Вучића и Српске …

Шид: Емигранти све преплавили, шокантна сведочења (видео)

5 (5) Редакција Србин инфо је обишла места Адашевце и Шид и камп у којем …

4 Коментара

  1. Ako se meni kao rezervnom oficiru oduzima oružje kao nepodobnom za čuvanje, I godinama naplaćuje retroaktivno porez jer da sam znao da ce me država koju treba da branim nemilosrdno dere porezom na to oruzje, naravno da nebi odvajao od usta da ga kupujem ,voleo bi da vidim toga ko će me sutradan nagovoriti da se odazovem da tu istu zemlju branim, važno je da će to isto oružje po predaji uzeti badava neki podoban mudonja pa neka on ratuje s njim. a mi gradjani na to nismo obavezni, nije bitno što se naša koncepcija I doktrina ono I dsz zasnivala na podršci I osloncu na naoružani narod koji to odavno nije jer su nam prvo pokupili pare za porez a, na kraju nam uzimaju I to oružje….

  2. Ako se meni kao rezervnom oficiru oduzima oružje kao nepodobnom za čuvanje, I godinama naplaćuje retroaktivno porez jer da sam znao da ce me država koju treba da branim nemilosrdno dere porezom na to oruzje, naravno da nebi odvajao od usta da ga kupujem ,voleo bi da vidim toga ko će me sutradan nagovoriti da se odazovem da tu istu zemlju branim, važno je da će to isto oružje po predaji uzeti badava neki podoban mudonja pa neka on ratuje s njim. a mi gradjani na to nismo obavezni, nije bitno što se naša koncepcija I doktrina ono I dsz zasnivala na podršci I osloncu na naoružani narod koji to odavno nije jer su nam prvo pokupili pare za porez a, na kraju nam uzimaju I to oružje….Zato ako već mora predaja onda na panj sekira odozgo po pištolju I tako predati sigurno je sigurno pa nek se ovajde, ako nije naše nije ničije……

  3. Naravno da se oduzima, usrali su se od straha a ni ne sme da se puca na migranate, to je zasticena vrsta. Kako covek da komentarise uopste ove razbojnike a da mu sto psovki ne ide na usta?!

  4. Tata Branko to prodaje Arapima , oduzima se odredjen model u odredjenom periodu. Recimo model M-70 (7.65mm) , pa CZ-99 i drugi, skupe ih u kutije i isporuce Arapima , a tata Branko uzme zaradu uzme deo a ostalo sinu i njegovom sefu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *