Границе Европске уније се поново затварају

Границе Европске уније се поново затварају

Иако су политичарима из ЕУ пуна уста темељних слобода јединственог европског тржишта, слободном кретању људи у земљама Уније тренутно се лоше пише. Европске границе се, изгледа, поново затварају.

Бивши председник Европске комисије Жан-Клод Јункер почетком године није морао много да размишља када је упитан о свом најгорем искуству током првог таласа короне. У интервјуу за ДW је рекао: „Немачка је затворила границе (према Луксембургу) не размишљајући о грађанима који су жртве самовоље Берлина“.

У фебруару 2021. Јункер може да се опусти. Саобраћај између двеју земаља одвија се несметано. Онај ко из Немачке путује у Јункерову домовину Луксембургу не мора да страхује од граничних контрола или да иде у карантин. Границе су још увек невидљиве. Ипак, немачко Министарство спољних послова саветује да се у суседну земљу не путује због великог броја новозаражених (170 на 100.000 становника у последњих седам дана).

Строги прописи замењују затварање граница

Граница између Немачке и Луксембурга једна је од ретких националних граница у Европској унији која је, упркос актуелној ситуацији, још увек потпуно отворена. Већина држава-чланица ЕУ спустила је граничне рампе, барем виртуелно. Оне строгим прописима о карантину и формалностима приликом уласка плаше оне који путују – или у потпуности забрањују прелазак границе у случајевима који нису хитни.

Многи политичари такође нису могли да испуне своја обећања да границе у време пандемије неће поново раздвајати људе. Регионални политичари ту често могу само да покушају да ограниче штету.

Кристоф Аренд члан је Француске националне скупштине за градић Форбах, на самој граници са немачким Зарбрикеном. У протеклих годину дана више пута је наглашавао да границе више не играју никакву улогу и да би затварање само раздвојило породице и села. То међутим није много помогло.

У јануару је влада у Паризу одлучила да дозволи улазак у Француску грађанима из земаља ЕУ само са негативним корона-тестом. Аренду је пошло за руком да се из те уредбе изузму они који стално прелазе границу и који се ван Француске не задржавају дуже од 24 сата.

Скоро да нема протеста због граничних контрола

Тренутно нема већих протеста због нових прописа у француско-немачком пограничном подручју. Насупрот томе, ситуација у јужној Немачкој много је напетија. Аустрија је одавно укочила туристичка путовања у земљу наметањем десетодневног карантена. Они који се упркос томе одлуче за путовање, морају да имају негативан ПЦР или антигенски тест, не старији од 72 сата. Сви који улазе у Аустрију морају електронски да се региструју још пре путовања, а и да имају потврду о регистрацији. Ти прописи примењују се чак и за малогранични промет.

Али и немачка страна недавно је у доброј мери проширила контроле. „Покушавамо што је више могуће да вршимо контроле“, каже портпарол полиције у јужној Горњој Баварској Штефан Зонтаг. Образложење за контроле, како наводи немачка страна, првенствено се односи на ширење много заразнијих мутација короне у пограничној аустријској покрајини Тиролу и на ублажавање мера које су у Аустрији почетком седмице ступиле на снагу.

Заштита успеха

За баварску страну потпуно затварање граница више није табу: генерални секретар ЦСУ, владајуће странке у тој немачкој покрајини, описао је тај корак као „последњу меру“. Премијер Баварске Маркус Зедер такође је на рачун суседне Аустрије упутио необично жестоке критике: „Мислим да је дискутабилно то што Аустрија у овој неизвесној ситуацији уводи опсежно попуштање мера, иако је тамо инциденција знатно већа него у Баварској.“

Зедер није искључио ни затварање границе са Чешком, уколико та земља не буде у стању да хитно пооштри мере. Чешка је, како је рекао, подручје на којем је присутна мутација вируса, па би се затварање граница ускоро могло наћи на дневном реду. То се, како је додао, односи и на Аустрију, која је тешко погођена мутираном варијантом јужноафричког вируса.

Нема изузетака ни за власнике некретнина

Не покушава само Немачка да строгом граничном контролом сачува успех у борби против пандемије. Данска, која сада има недељну инциденцију од око 50 случајева на 100.000 становника, прогласила је читав свет за подручје високог ризика. Улазак туриста у ту земљу потпуно је забрањен. Чак ни они који у Данској поседују бродове или куће за одмор не могу да уђу у земљу. Постоје изузеци само за оне који раде у пограничним подручјима, али и они морају да имају негативан корона-тест.

Иако шефови држава и влада Европске уније на онлајн-самитима настоје да се усагласе око заједничких уредби, правила за улазак разликују се практично у свакој земљи Уније.

Недостатак координације на нивоу ЕУ

Са становишта стратегије #Ноцовид о којој се расправља у Немачкој, координација би била неопходна. У супротном, том плану недостаје важна основа. „Но цовид“ је иницијатива у Немачкој којом се жели да се седмодневна инциденција спусти испод десет, па да се тек онда мере попусте. Међутим, до сада партнери унутар ЕУ нису успели да се договоре ни о јединственој стратегији тестирања. Па и по питању отварања школа свака држава-чланица поступа другачије.

Било да је реч о Немачкој, Француској, Аустрији или Данској – све владе у Европи настоје да смање кретање становништва како би успориле ширење вируса. Граничне контроле требало би да функционишу у складу с том логиком. Прошле године се разговарало и о другим концептима. Стручњаци су се надали да ће корона-апликације помоћи у сузбијању пандемије – па и прекогранично.

Апликација функционише преко граница

Чланице Европске уније успеле су да у тој области постигну бар одређени технички напредак. Више од десет апликација за упозорење сада је компатибилно – пре неколико дана оптимирана је и аустријска апликација. Аустријанац који је имао потенцијално опасан контакт с корисником немачке апликације сада бива упозорен преко своје апликације. Та размена података постоји и за суседне земље, Белгију, Данску и Пољску.

Код ионако затворених граница, ефикасност апликације је ограничена. Поготово зато што ни у Немачкој, где је апликација нарочито много у употреби, није уочено да она има ефекта на стопу заразе.

На нивоу ЕУ, отежавајућа је околност чињеница да Француска користи варијанту апликација која није компатибилна са свим осталим, а која се при том сматра неуспешном и у самој земљи. А домовина бившег председника Европске комисије Жан-Клод Јункера потпуно се искључила из тог пројекта. Земља с великим бројем оних који стално прелазе преко границе са Немачком није развила апликацију за упозорење на корону и вероватно то неће ни да уради.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Небојша Kатић, Србија и економске жртве пандемије (видео)

Небојша Kатић, Србија и економске жртве пандемије (видео)

Небојша Катић, наш економски аналитар у емисији Око РТС-а говори о пландемији и њеним еконоским …

Виктор Орбан: Мађарска плаћа високу цену непотписивања Истанбулске конвенције, што свакодневно не ударамо ногом рускога председника, штитимо хришћански модел породице и то што ЛГБТ лудило овде нема простора

Виктор Орбан: Мађарска плаћа високу цену непотписивања Истанбулске конвенције, што свакодневно не ударамо ногом рускога председника, штитимо хришћански модел породице и то што ЛГБТ лудило овде нема простора

Демокршћанска политика има свој мандат и у вези с кршћанском културом. Кршћанство је, као прво, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *