понедељак , 21 септембра 2020

Грчка се “окреће” истоку и Кини

0
(0)

Немачки лист Билд пише да је грчки премијер Антонис Самарас учинио много за промену и кредитног рејтинга Грчке као и да се саматра за „спасиоца“, по писању америчког листа Вашингтон пост (Wасхингтон Пост).

Грчка има добру прилику да отвори своју економију према инвестиционим фонодовима из Азије, тачније из Кине, Јапана, али и Русије и да буде мање зависна од ЕУ и САД на путу свог извлачења из рецесије. Ту је и најближа Турска као велики партнер Грчкој у наредним годинама.

Нови новац долази из Кине

„Свет се креће на исток“, кажу стручњаци и инсистирају на томе да  нови новац долази: Кинези желе морске луке, ваздушне луке и железницу у Грчкој. Посета премијера грчке Антониса Самараса Кини је стратешки веома важна јер треба да повеже кинески капитал и технологију са повећаним туристичким присуством кинеских грађана у Грчкој. Такође, план је инвестирање капитала из Кине у изградњу електрана на природни гас које ће производити струју за цели регион југоисточног Медитерана. Стратегија је куповина великих грчких хотела од стране Руса и Кинеза на Халкидикију, Криту, Јонским острвима.

План је премијера Самараса да се појача турситичко присуство Кинеза у Грчкој. Сада има око 50.000 годишње кинеских туриста у Грчкој док их је у ЕУ сваке године око 3,2 милиона – у Италији око 380.000 а у Шпанији око 190.000.

Ове године огроман раст

Према грчким конзуларним телима у Кини, бележи се раст од готово 100% одобрених улазака (виза) за одмор у Грчкој у првом тромесечју 2013. у поређењу са истим раздобљем 2012. Тренутно у Кини раде два центра за грчке визе, у Пекингу и Шангају. На основу података о доласцима 2010, посетилаца  из Кине у Грчкој је било 13.620, у 2011. повећано је на 15.838 а у 2012. забележен је пад од 23%, на 12.203. Но, с обзиром да су многи Кинези дошли до Грчке кроз друге земље чланице Шенгена, укупан број процењује се на око 40.000-50.000, са трошковима од око 800 евера по кинеском посетиоцу у Грчкој.

Популарна места за Кинезе у Грчкој су Атина, Санторини, Миконос, Метеори, Делфи. Предуслови су пре свега, познавање кинеског језика код туристичких структура у Грчкој и специјализоване услуге кинеске кухиње као што су чај или топла вода за пиће.

У Европи, већина посета из Кине (70%) су „традиционалнае“ – путовање у групама. Преосталих 30% се састоји од остале три категорије. Једна од њих је нови кинески виши друштвени слој који је под утицајем западног начина живота. Такође, они који траже искуство – путују  сами или са члановима породице.

 

Балкан Магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Америка наоружава грчки део Кипра: Жесток притисак на Турску

0 (0) Одлука Стејт департмента да укине ембарго на војну опрему за Кипар, уведен још …

ИНТЕРВЈУ: Зоран Милошевић – Запад се приближава црвеној линији одбране Русије и Kине! (видео)

1 (1) Гост емисије „Интервју“ био је проф. др Зоран Милошевић, социолог религије, професор теоријске …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *