Грчка: „Шкаљарци” убијени због 20 тона кокаина заплењеног у Филаделфији

Грчка: „Шкаљарци” убијени због 20 тона кокаина заплењеног у Филаделфији

5
(1)

Један од вођа „шкаљарског клана” Игор Дедовић и његов блиски сарадник Стеван Стаматовић, који су убијени у Атини, наводно су били укључени у шверц 20 тона кокаина заплењеног прошлог јуна у Филаделфији (САД), па полиција проверава да ли је тај случај у вези са њиховом ликвидацијом, пренели су грчки медији.

„Једна од највећих заплена кокаина прошлог јуна у САД, чини се да је у вези са убиством двојице црногорских држављана прошле недеље у Варију. Безбедносни званичници откривају да је једна од жртава Игор Дедовић, сматран одговорним за ’губитак’ 20 тона кокаина заплењеног на броду ’МСЦ Гајан’ у филаделфијској луци”, пренео је грчки портал „Катимерини”. Вредност овог кокаина процењује се на више од милијарду долара.

Дедовић, кога је полиција означила за кључног човека „шкаљарског клана” и Стаматовић, један од шефова подгоричког огранка те криминалне групе, ликвидирани су у ресторану у Атини 19. јануара пред супругама и децом, након што су четворица наоружаних мушкараца ушла у ресторан.

„Њихово убиство у почетку је сматрано осветом чланова супарничког (кавачког) клана. Међутим, сазнања из домаћих и страних безбедносних служби бацају ново светло на овај случај. С обзиром на нове информације, званичници служби безбедности сматрају да су налог за убиство Дедовића и његовог блиског сарадника, дали припадници црногорске мафије, како би се ова двојица казнила. Наводно, након што су амерички агенти пронашли 20 тона дроге на броду, Дедовић је сматран одговорним за губитак наркотика”, пише „Катимерини”.

Према документима америчких истражитеља, четворица од шест оптужених за шверц кокаина у луци у Филаделфији су из Црне Горе. Они су, према тим документима, били задужени за превоз двадесет тона кокаина из Јужне Америке у Европу, а то су чинили за награду од 50.000 долара. Брод „МСЦ Гајан” започео је путовање из Јужне Америке, а крајња дестинација била му је лука Ротердам (Холандија), пренели су медији.

На теретњак је са 15 мањих пловила пренет кокаин тежак 20 тона и то док је брод пловио обалом Чилеа и Перуа. У претовару је, наводе црногорски медији, учествовало шест чланова посаде. Четворица су поморци из Котора – Ненад Илић (40), Иван Ђурашевић (30), Бошко Марковић (28), Александар Каваја (26). Помагали су им Фонофаве Тијасага (29) и Лаули Пулу (32).

Амерички истражитељи, који су заинтересовани за истрагу убиства Дедовића и Стаматовића, према писању подгоричких медија, прибавили су 4.000 сати снимака са шест микрофона сакривених у броду, узели су податке са 50 мобилних телефона који су користили чланови посаде, 500.000 мегабајта података из „црне кутије” теретњака.

„У октобру 2019. правосудне власти Пенсилваније објавиле су нове информације о случају заплене на броду ’МСЦ Гајан’ – наводно идентификација учесника шверца и заплена више од милијарду евра вредне дроге није била случајна, већ резултат ’интерних’ информација које су достављене властима, због чега су они који су били умешани почели међусобно да се сумњиче. С обзиром на све то, није случајно што се за убиство Дедовића и Стаматовића занимају стране службе”, закључују грчки медији.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НОВЕ КЊИГЕ: „Срби у Грчкој“ и њихова хеленизација

НОВЕ КЊИГЕ: „Срби у Грчкој“ и њихова хеленизација

5 (3) Александар Митић, Срби у Грчкој, Трагови Срба и Словена на територији савремене Грчке, Примапром/Балканска …

Нова мистерија: Судови нису обавештени да је Владимир Цвијан мртав

Нова мистерија: Судови нису обавештени да је Владимир Цвијан мртав

5 (3) Случај Владимира Цвијана, бившег генералног секретара Председништва Србије за време мандата Бориса Тадића …

Један коментар

  1. Дај Боже да се сви поубијају међусобно.То је то чувено ЧОЈСТВО И ЈУНАШТВО код монтенегрина,ФУЈ.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend