Друштво

Нико ништа не зна о забрани увоза возила са „евро 3” мотором

Иако уредба о увозу аутомобила приписује да се увоз половних аутомобила са мотором „евро 3” забрани крајем 2020, ових дана, кад је наша земља доспела међу државе са најзагађенијим ваздухом, појавиле су се незваничне информације да ће ови аутомобили моћи да се увозе само до средине године.

Мада је Горан Триван, министар заштите животне средине, још крајем прошле године изјавио да ће држава бити „административно спремна” да од јуна 2020. године забрани увоз половних возила са моторима стандарда „евро 3”, у министарствима трговине, туризма и телекомуникација и заштите животне средине у претходна два дана нисмо добили потврду ове информације. Триван је више пута поновио да неће одустати од те забране, иако га критикују „разне интересне групе, које осећају да им је бизнис угрожен”.

Подсетио је да у Србији, по подацима Светске здравствене организације, годишње од последица загађења ваздуха умре више од 6.500 људи и да је у нашу земљу у последњих пет година увезено 800.000 половних возила старих и више од 10 година.

– Србија је „гробље аутомобила” Европе, која их избацује из употребе да би заштитила своје становништво и животну средину – казао је министар животне средине.

Влада Србије је недавно најавила ће формирати тело које ће координисати рад свих државних органа, обавештавати јавност и предлагати и анализирати ефекте мера које Србија спроводи у циљу заштите животне средине. Како би спречила загађење ваздуха, држава је најавила да ће увести субвенције за електричне аутомобиле, јер возила стара између 10 и 20 година утичу на загађење ваздуха до 25 одсто. Није поменуто о којем је износу реч, али се, на пример, у Хрватској за тај подстицај годишње издваја више од два милиона евра, а у Словенији више од четири милиона.

У Србији је у 2018. години било регистровано 1.965.000 путничких возила, од којих је 80 одсто старо од десет до 20 година. Та возила емитују од шест до десет пута више загађења у издувним гасовима него нова возила.

Нико ништа не зна о забрани увоза возила са „евро 3” моторомЖарко Малиновић, секретар Удружења за трговину Привредне коморе Србије, каже за „Политику” да је са аспекта интереса привреде, као и животне средине, боље да забрана увоза возила са „евро 3” мотором ступи на снагу што пре.

Према подацима којима располаже ПКС, само у последњих пет година у Србију је увезено више од 800.000 возила, од чега је половина са моторима „евро 3” норме.

– Суштина је да забрана увоза неће негативно утицати на власнике аутомобила који су регистровани у Србији. Напротив, забрана увоза старих аутомобила са „евро 3” моторима ће подстаћи развој унутрашњег тржишта половних аутомобила. Годишње се у Србији новорегиструје око 150.000 путничких возила, од чега је више од 120.000 половних – наводи Малиновић.

Привредна коморе Србије је у сарадњи с привредницима предложила сет мера у вези са субвенционисањем возила на електрични и хибридни погон.

– Дали смо и предлоге у вези са променом обрачуна еко-таксе, тако да они који више загађују, више и плаћају – наводи секретар удружења за трговину ПКС.

У јавности су могли да се чују и предлози за увођење субвенције за увоз електричних и хибридних возила у висини износа ПДВ-а, а да емисија издувних гасова буде једини параметар који ће одлучивати о висини износа еколошке таксе – по принципу „загађивач плаћа”.

Убудуће увоз аутомобила старих до 14 година

Забрана увоза возила са „евро 3” мотором значиће да у Србију више неће моћи да буде увезен аутомобил старији од 14 година. Уместо возила произведених од 2000. до 2005. године, новом мером практично би био могућ увоз половњака са стандардом „евро 4”, чија је производња почела у јуну 2005. године. То би значило да ће цене половних аутомобила бити веће за 10 до 15 одсто.

Аутор: Маријана Авакумовић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!