Грчко и молдавско свештенство позива патријарха Кирила да одбаци критски сабор (видео)

0
(0)

Отац Теодор Зисис, професор Димитрије Целенгидис и друга свештена лица из Грчке били су позвани у Молдавију да говоре са свештенством и монасима о Сабору на Криту. Приложени видео снимак је кратак извод из говора оца Теодора на грчком, у којем укратко објашњава дешавања на Светој Гори и позива патријарха Русије, Кирила, и Синод, који се тренутно састаје у Москви, да се боре за веру и укажу на скретање од ње на Криту.

Грчка делегација се такође састала са надлежним епископом Петром, и имала проширену и веома плодну дискусију са њим, у проналажењу заједничке основе у свим питањима која се односе на проблем екуменизма. Штавише, након дискусије са свештенством и монасима, која је трајала неколико сати, заједнички текст је припремљен и послат патријарху Русије и руском Синоду, који је такође потписан од стране владике Петра и епископа Лонгина из Украјинске Православне Цркве при Московској патријашији, тражећи од патријарха и Светог Синода да бране веру и одбаце Сабор на Криту.

На крају, треба напоменути да је више од 70 припадника свештенства и 5 манастира, од којих су многи били присутни на скупу, и даље у прекиду помињања епископа Молдавске Цркве и патријарха московског због њиховог иницијалног прихватања неправославног текста односа са јеретицима, прихваћеним без значајних промена на Сабору на Криту. То је нада многих у Молдавији да ће патријарх Русије и Свети Синод сада одбацити текст као неправославан и неприхватљив и тако повратити поверење верника у Молдавији.

„Ја хоћу и молим вас да будете потпуно оштри и непомирљиви са јеретицим а само у погледу сарадње са њима или било какве подршке њиховом безумном веровању. Јер то сматрам човекомржњом и удаљавањем од Божије љубави – пружати подршку заблуди, да би они који су њоме захваћени могли још више да се раслабе. ”

Св.Максим Исповедник

Извор: ORTHODOX ETHOS

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Православље има огроман проблем са отровом јереси који се увукао у многе помесне цркве

0 (0) Крит – „Свеправославни сабор“ који се одржава на Криту већ је првог дана …

ἀνάξιος!!! Зато сте ишли на Крит?!

0 (0) “Најпре имајући свест о величини и значају Сабора наша Црква жели да у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend