Чије паре, његова и музика! „Православни сабор“ на Криту финансирају Американци

0
(0)

Крит – Буџет критског сабора износио је 2,5 милиона евра, од чега је 1,5 милиона дошло из САД, изјавио је за РИА „Новости“ члан организационог комитета сабора, свештеник Америчке архиепископије отац Александар Карлуцос.

По његовом мишљењу, то није велики буџет за тако крупан догађај.

„То је 2,5 милиона евра. Све су то средства добротвора, углавном Грка који живе у САД и Грка из саме Грчке. Добротвори из Америке дали су 1,5 милиона евра, а они из Грчке – један милион“, – рекао је свештеник.

Притом, по његовим речима, новац из САД дошао је само из невладиних извора; америчка влада није имала никакве везе са организацијом и финансирањем сабора. Такође, многе компаније дале су значајне попусте.

„Академија (православна академија на Криту, где се одржава сабор – нап. Ред.) не би могла да обезбеди интернет за 500 људи – чланова делегација. То је, на пример, учинила компанија Wind, и то са великим попустом“, – појаснио је саговорник агенције.

Међу осталим значајним ставкама расхода он је апострофирао трошкове превоза. „Допутовало је много људи, мада не 500, како је планирано. Потребно је изнајмити возила, платити возаче. Неопходно је обезбедити здравствене услуге, јер има старијих свештеника. Потребни су клима уређаји за прес-центар“, – прецизирао је Карлуцос.

Осим тога, било је неопходно предузети и мере безбедности, „ангажовати приватне компаније за безбедност, пошто се полиција не може ангажовати за све – она не може обављати функције које јој нису својствене“. Отац Александар је притом нагласио да је грчка држава значајно помогла сабору, тиме што је ангажовала знатне полицијске снаге за одржавање реда, а такође је уступила део возног парка и инфраструктуре.

Генадиј Мељник, РИА „Новости“

Васељенска

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кол центри у Србији укључени у превару тешку више од 200 милиона евра

0 (0) Александар Игњатовић открио је немачкој полицији како су кол центри из Београда укључени …

Промена Устава Грчке Архиепископије и Православна Дијаспора у САД-у

5 (4) Док су у српском медијском простору црквене теме заступљене кроз скоро искључиво негативно …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend