Грејање у Нишу поскупело 12 одсто, али без најаве

0
(0)

НИШ – Новембарски рачуни за грејање које је испоручила нишка Градска топлана непријатно су изненадили кориснике даљинског грејања јер је варијабилни део цене повећан са 5,4 динара по киловат сату на 6,04 динара, односно за скоро 12 одсто.

Корисници даљинског грејања негодују и због већих рачуна али и због тога што их Топлана није обавестила да је Надзорни одбор тог предузећа почетком децембра донео одлуку о поскупљењу.

Директор Топлане Предраг Милачић рекао је да потрошачи нису обавештени јер се „формално правно” нова цена сматра само „усклађивањем цене топлотне енергије са ценом енергената”.

„Топлана по закону може да коригује варијабилни део цене уколико енергенати поскупе три одсто. Набавна цена гаса у протеклом периоду повећана је за скоро 13 одсто, а мазута за 11 одсто, због чега смо кориговали цену са којом смо кренули грејну сезону”, рекао је Милачић агенцији Бета.

Према његовим речима, Топлана је послала одлуку Надзорног одбора о корекцији цена надлежном градском секретаријату и та одлука наћи ће се и пред Градским већем, али не зна се тачно када.

„Нова цена која се утврди након што стигну рачуни за гас и мазут примењује се одмах, а „пост фестум” дође сагласност Градског већа”, рекао је Милачић.

Он је казао да је за „нулту” цену са којом Топлана креће у нову грејну сезону најпре потребна сагласност Градског већа, али се та цена не одређује на основу тренутне, већ просечне годишње цене енергената.

„Током прошле године нисмо кориговали ‘нулту’, односно почетну цену грејања јер је стање енергената на тржишту било стабилно скоро читаве грејне сезоне. Корекција је била потребна само за април, али пошто се радило само о једном месецу, од ње смо одустали”, казао је Милачић.

Овогодишњу грејну сезону нишка Топлана започела је са ценом од 5,4 динара по киловат сату, и фиксним делом цене од 21,18 динара по квадрату. Фиксни део цене за својих око 30.000 корисника Топлана у Нишу за сада није мењала, преноси Бета.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

гориво цена

Гориво поскупило за пет динара у последњих пет недеља

0 (0) Просечне малопродајне цене бензина и дизела у претходних пет недеља повећане су за …

Kесеровић: Воће у Србији најскупље за последњих 15 година

0 (0) Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Зоран Kесеровић рекао је данас да је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend