fbpx

Гробница вожда на Кавказу мистерија за археологе

0
(0)

На падинама централног Кавказа, руски археолози пронашли су мистериозну гробницу ратника. Уз десетак драгоцених златних предмета, ратник је у загробни живот послат обучен у гвоздену верижњачу и наоружан мачевима и борбеном секиром, а стручњаци не знају којој култури је припадао.

Руски археолози који раде на некрополи из трећег века пре нове ере, пронашли су на падинама централног Кавказа спектакуларну гробницу једног ратника.

kavkaz-nekropola1

Уз десетак златних предмета, укључујући и брош са малим кристалом, ратник је у загробни живот послат обучен у гвоздену верижњачу и наоружан борбеном секиром и мачевима.

Један од два мача је, како преноси амерички лист Археологија, дугачак метар и пронађен је положен на ратникове ноге са врхом окренутим ка стомаку.

„Загробни дарови су изузетно богати“, рекла је археолог Валентина Мордвинцева из украјинске Академије наука, која је помогла у анализирању откривеног блага.

kavkaz-nekropola2

„Припадао је вишој класи и највероватније је био поглавица“, додала је Мордвинцева.

У близини гробнице пронађени су остаци три коња и краве, што показује да је овај ратник био изузетно поштован.

Будући да је у овом планинском региону било мало археолошких истраживања, Мордвинцева и њене колеге не знају којој култури је ратник припадао, иако многи предмети – укључујући бронзани шлем украшен рељефом овновских рогова – показују утицај Грчке.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *