Тешки метали се ближе Сави

0
(0)

Тешки метали с муљем и водом из оштећеног јаловишта некадашњег рудника „Столице“ у Костајнику код Крупња, стигли су у Дрину код Бадовинаца на подручју општине Богатић, показују најновије анализе Агенције за заштиту животне средине.

Резултати анализе воде Костајника, Јадра и Дрине, објављени на сајту Агенције, показују високе концентрације гвожђа, мангана, арсена, олова, никла и кадмијума, пренела је Бета.

Постоји могућност да те опасне материје ускоро буду у Сави, што би представљало велику еколошку опасност за Београд и друге градове.

Анализа узорака воде, узетих 3. октобра из Бадовинаца, утврдила је да вредност укупног гвожђа и арсена одговара трећој класи, а раствореног олова трећој, односно четвртој класи квалитета воде.

У узорцима воде Јадра узетим код Брадића, има гвожђа, арсена, мангана, раствореног никла и олова, а квалитет воде је од треће до пете класе. Тешких метала има и у Јадру.

„Ови резултати су потврдили наша упозорења да ће тешки метали брзо стићи до Дрине. Неки су то потцењивали тврдећи да ће већи водотокови разблажити концентрацију опасних материја. Они су ипак откривени у Бадовинцима, где је вода сврстана у трећу, односно четврту категорију, што значи да није ни за пиће и техничку употребу“, изјавио је Драгослав Добрић, члан Градског већа Лознице, задужен за заштиту животне средине.

Подсетио је да осим посете директора Агенције за заштиту животне средине Филипа Радовића, који је „обећао да ће предузети све што је у његовој моћи“, других реакција државе није било.

Изливање токсичне јаловине из одлагалишта прерађене руде антимона из рудника „Столице“ почело је пошто је брану јаловишта оштетила мајска поплава.

Упркос захтевима Општине Крупањ, на чијој територији је јаловиште, и Града Лознице, није учињено ништа да се загађење спречи или ублажи.

Док се чека акција државе, сива и смрдљива вода свој опасни траг оставља по земљишту Костајника, и лозничких села Коренита, Брадић, Козјак и Јелав, кроз које теку Коренита и Јадар.

Врбе се суше, а у води више нема ни рибе ни жаба.

Министарства пољопривреде и заштите животне средине и рударства и енергетике формирала су крајем јула тим за праћење хитних мера за санацију изливене токсичне јаловине антимона из затвореног рудника „Столице“.

Министарство заштите животне средине саопштило је тада да је инцидент на јаловишту „Столице“ највећи као последица мајских поплава, јер су у оштећеном јаловишту стотина хиљада кубних метара опасног рударског отпада са знатном концентрацијом арсена, антимона и олова.

Процењена штета на јаловишту је ушла и у званични извештај Владе Србије за донаторску конференцију за Србију и БиХ које су погођене поплавама.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Због Београд на води возови са стотинама тона опасног товара сваку ноћ иду испод центра Београда?!

4.2 (9) Сваке ноћи испод у најужег центра Београда пролазе возови који носе опасан отпад. …

Неће се разићи док не добију одговор Вучића

5 (5) Све док се председник Србије Александар Вучић не појави пред демонстрантима или не …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *