Гускова: Многи сматрају да Србија седи на две столице, али да се помера на северноатлантску

0
(0)
• О „логици понашања Србије“: „Русија је у Савету безбедности УН спремна да брани интересе Београда и доследно иступа против независности Косова, а Србија дозвољава Еулексу да уђе на Косово, води преговоре који приближавају покрајину независности. Знајући позицију Русије о NATO – потписује са Алијансом споразуме“
• Још о „логици“: Србија је Хашком трибуналу изручила „последње српске хероје који су штитили домовину деведесетих година“, одобрила геј параде, потписала споразуме са Приштином, „који су фактички учинили Косово независним“, формирала армију по стандардима NATO
• Јелена ГУСКОВА наглашава: „За нас је важно што постоје редовни контакти између две државе на највишем нивоу, и што постоји сарадња у свим сферама економској, политичкој, културној. Надамо се да ће у условима промена у свету и у Европи наша сарадња јачати, а да ће српска политичка елита бити доследна у односима са Русијом“
 

        „ОЧЕКУЈЕ се посета Србији Дмитрија Медведева. Зато је посета Сергеја Лаврова важна етапа у разматрању питања која су важна за регион, за руско-српске економске и политичке односе, као и за разматрање услова могуће посете Медведева“, изјавила је агенцији Бета експерт за Балкан Јелена Гускова.

        Гускова, која је шеф Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука, рекла је да у односима „постоје проблеми који захтевају решења“, и то повезала са доласком Медведева.

        „Српска страна већ дуже време не доноси одлуке о потписивању међувладиног споразума о условима пребивања, привилегија и имунитету руско-српског хуманитарног центра у Нишу“, прецизирала је Гускова.

        Она је оценила да се руско-српски односи позитивно развијају, „без обзира на логику понашања Србије“.

        „Само неколико примера. Русија је у Савету безбедности спремна да брани интересе Београда и доследно иступа против независности Косова, а Србија дозвољава Еулексу да уђе на Косово, води преговоре који приближавају покрајину независности. Знајући позицију Русије о NATO, потписује са Алијансом споразуме“, навела је Гускова, која се сматра експертом блиским руском руководству.

        Она је навела и да Србија сматра улазак у ЕУ безалтернативним. „Многи сматрају да Србија седи на две столице, чувајући добре односе са Русијом, али се све више помера на једну северноатлантску. Србија је ради светле европске будућности, изгледа, ишла на уступке“, оценила је Гускова.

        Навела је да је Хашком трибуналу изручила „последње српске хероје који су штитили домовину деведесетих година“, одобрила геј параде, потписала споразуме са Приштином, „који су фактички учинили Косово независним“, формирала армију по стандардима NATO-а.

        По њеним речима, за NATO и ЕУ је важно да Русија једном и заувек оде са Балкана, да буде само посматрач у том геополитички осетљивом делу света, да Срби „признају праведност кажњавања бомбама1999. године и стану у редове противника Русије“.

        Она је оценила да политичка елита у Србији не може у потпуности да стане на „северноатланстки пут“, јер то „неће разумети народ“.

        „Логика обичних Срба је једноставна: Ако сте за NATO, значи да сте против Русије. Управо зато не само да се настављају већ и јачају политичке, економске, војне и друштвене везе Русије и Србије.

        Она је подсетила да председник Русије Владимир Путин, премијер Дмитриј Медведев, министри спољних послова и одбране редовно посећују Београд, а руководство Србије Москву.

        Гускова је такође подсетила да између Србије и Русије постоји више од 20 међувладиних споразума и протокола.

        Србија купује од Русије нафту, гас, алуминијум, бакарне жице, производе црне и обојене металургије. Она извози у Русију текстилне, млечне производе, грађевинске материјале, лекове, пумпе, аутомобилске гуме, а последњих година јача и војна сарадња, навела је Гускова.

        „За нас је важно што постоје редовни контакти између две државе на највишем нивоу, и што постоји сарадња у свим сферама економској, политичкој, културној. Надамо се да ће у условима промена у свету и у Европи наша сарадња јачати, а да ће српска политичка елита бити доследна у односима са Русијом“, додала је Гускова.

        Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да ће током сусрета Лаврова са председником Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и колегом Ивицом Дачићем 12. и 13. децембра бити извршена „дубока анализа“ кључних билатералних и међународних питања и размотрени конкретни кораци за даљи развој сарадње.

        Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Гренел оптужује Немачку да подрива солидарност НАТО

0 (0) БЕРЛИН – Амерички амбасадор у Немачкој Ричард Гренел прозвао је немачке социјалдемократе (СПД) …

21 година од ратног злочина НАТО у Грделичкој клисури

0 (0) Данас се навршава 21 година од како је у Грделичкој клисури изведен напад …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend