Хаџићани умиру од рака

0
(0)

Нико нема тачне податке о томе колико је људи у Републици Српској умрло од карцинома насталог због бомбардовања радиоактивним осиромашеним уранијумом који су НАТО снаге користиле у нападима на положаје Војске Републике Српске 1995. године.

Према неким незваничним подацима, број умрлих од рака се у последњих 18 година повећао за чак 70 одсто. Најугроженији су становници Хаџића недалеко од Сарајева који су се крајем рата иселили у Братунац. Ово место нашло се на удару НАТО снага када је гађан ремонтни завод који је користила војска. Хаџићани су углавном избегли у Братунац, а у протеклим годинама, на подручју ове општине, од рака их је умрло више од осам стотина.

Докторица Славица Јовановић која ради у братуначком Дому здравља располаже подацима да је 1995. године из Хаџића у тај град избегло око 5.000 људи.

– У периоду од 1996. до 2000. године направила сам статистички пресек стопе смртности од карцинома у Братунцу на три циљне групе. Прва су били људи који су у ову општину дошли из Хаџића, друга домицилно становништво, а трећа становници који су у Братунац избегли из других општина. Испоставило се да је стопа смртности од карцинома код људи из Хаџића чак четири пута већа него код домаћег становништва.

Углавном је реч о карциномима респираторног и дигестивног система, јер осиромашени уранијум у организам може да доспе путем прашине, воде, ваздуха, земље, хране, док време његовог полураспада износи чак 4,5 милијарди година – каже Јовановићева.

Недељко Зеленовић који је из Хаџића избегао у Братунац каже да институције у БиХ невољко говоре о проблему осиромашеног уранијума и његовог штетног дејства на становништво.

– Одмах након бомбардовања 1995. године у Хаџиће су стигли стручњаци из Винче који су обавили мерења али никад нису објавили податке, јер тадашња власт Слободана Милошевића у Србији то није дозвољавала. Од институција БиХ тим питањем се 2005. године бавила Комисија за истраживање последица радијације осиромашеног уранијума Парламентарне скупштине БиХ која је утврдила да је на БиХ током НАТО бомбародавања пало око 3,5 тона бомби и зрна с осиромашеним уранијумом, али је на томе све стало – каже Зеленовић.

Оболели и Италијани

НАТО је на подручју БиХ бомбама са осиромашеним уранијумом гађао укупно 21 локацију. Осим у Хаџићима где је бомбардовање било најинтензивније, велика концентрација уранијума утврђена је и у близини Хан Пијеска. Од рака у протеклом периоду нису оболевали само грађани РС. Пре неколико година, за више од две стотине италијанских војника који су били у мисији у БиХ утврђено је да су оболели од рака, а многи од њих данас нису међу живима.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зоран Ћирјаковић: НАТО је у шоку због уплива Kине у Србију! (видео)

3.7 (3) НАТО је у шоку због уплива Kине у Србију! Зоран Ћирјаковић. Аутор и …

Гренел оптужује Немачку да подрива солидарност НАТО

0 (0) БЕРЛИН – Амерички амбасадор у Немачкој Ричард Гренел прозвао је немачке социјалдемократе (СПД) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend