Хаос у Ђевђелији: Дечака спржила струја док је чекао воз, насиље међу мигрантима ескалира

Хаос у Ђевђелији: Дечака спржила струја док је чекао воз, насиље међу мигрантима ескалира

Сукоби међу мигрантима понављају се и данас, када се физички обрачунавају Сиријци, Авганистанци и Ирачани да би се докопали места у возу за Београд, последњу станицу на путу ка Мађарској и ЕУ. Само неколико полицајаца и један Курд са великом мотком у руци представљају једини траг покушаја да се овде заведе ред, пише “Ројтерс”.

Ове сцене су постале свакодневица у Ђевђелији, која постаје нови фронт попут острва Кос у Грчкој или француске луке Кале, са рекама имиграната који покушавају да се домогну Европе.

Перон се претворио у бувљак, на којем локални Македонци продају пића, цигарете и одећу. Један човек изнајмљује пуњаче за мобилни.

– Овде сам 9 сати и ништа нисам јео цео дан. Срам нека буде ову земљу – каже 27-годишњи Азиз Хасун, који каже да је дошао из Сирије.

Хасан Ахмад (50) из Дамаска каже да је на превоз себе и свог сина од 23. јула до данас потрошио 16.00 долара, а већину новца је дао кријумчарима и корумпираним полицајцима. Ахмад каже да је киднапован и мучен у Сирији и да је био принуђен да бежи.

– Нема за мене тамо живота. Оставио сам жену код њене породице, а мој син је оставио своју вереницу – каже он.

Дечак се попео на стуб како би уочио воз

Један дечак је јуче хоспитализован, са лицем прекривеним крвљу, након што се попео на електрични стуб како би међу првима видео надолазећи воз, али га је том приликом ударила струја када је додирнуо жице.

Млади Сиријац Анас Сифрини, из разрушеног града Алепа, каже да је осуђен на годину дана затвора и да је био приморан да плати 11.00 евра како би био ослобођен. Каже да путује 4 месеца. Док је говорио, полицајац га је ударио пендреком да би га удаљио од воза.

– Ово није ништа. У Грчкој ме је полиција ухапсила и претукла, а када сам се жалио њиховом шефу, и он ме је изударао – прича он.

– Моја ћерка и жена су у Шведској. Урадићу све да дођем до њих. Не само да ћу да путујем 4 месеца, него и 4 године ако треба – поручује.

Кренуо још један воз ка Србији

Увођење ванредних возова за превоз миграната до Табановаца није решио проблем у Ђевђелији. На улицама је много породица – трудница, беба и школске деце. Данас је ка Србији после више сати чекања кренуо још један воз.

Репортер РТС-а са лица места јавља да су инциденти попут јучерашњих могући у сваком тренутку – тако је око поднева на билетарници железнице дошло до туче авганистанских и сиријских миграната који желе да купе карту за воз који би око 17 часова требало да крене ка Србији.

И док у Прешеву мигранти да би ушли у воз морају да имају папир који потврђује да су се пријавили као тражиоци азила, такав документ у Македонији није обавезан, а на њега се чека између 24 и 48 часова. Потребан је, ипак, ако би мигранти да до границе дођу аутобусом, па зато и нема гужве на аутобуској станици.

Воз попуњен за 10 минута

Мигранти траже од новинарских екипа да посредују између њих и полиције како би се убрзало издавање папира, али и да зову хитну помоћ како би се прегледали болесни. Родитељи кажу да деца имају дијареју и високу темопературу. Репортер РТС-а каже да је, ипак, видео пет радника УНХЦР-а који су прегледали мигранте.

Много је људи на малом простору, температура је висока, а у ваздуху се осети непријатан мирис и има много мушица. Много је незадовољних, много је гладних и жедних, али има и оних који деле храну. Екипа РТС-а видела је остатке кутија Црвеног крста.

Нису обезбеђени покретни тоалети, много је остатака хране коју продају они који зарађују од новонастале ситуације.

Јутрос око 4.30 мигранти су за 10 минута попунили цео један воз, а полицији је требало сат и по времена да 100 или 200 људи извуче из воза како би кондуктери могли да провере карте. Иста сцена се очекује и са возом који пристиже у Ђевђелију.

Ружна слика на железничкој станици обележила је јутро: Власници станова на станици поливали су бетон испред зграда како се мигранти не би ту окупљали.

У Ђевђелију стиже још једна велика група миграната.

Блиц

фото: Ројтерс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

На Косову и Метохији ће бити смештено око 2.000 Авганистанаца

На Косову и Метохији ће бити смештено око 2.000 Авганистанаца

Косовски министар унутрашњих послова, Ђељаљ Свећља (Xхелал Свеçла), изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) …

Чавушоглу: Турска неће отворити прихватни центар за Авганистанце

Чавушоглу: Турска неће отворити прихватни центар за Авганистанце

ФАКТИ: А кад код нас навале – Србија ће им широм отворити врата. Турска може …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *