Србија

Хаос у ДЗ Бајина Башта: Без адекватног руководства испаштају и запослени и пацијенти

Једна од општина које су последњих дана проглашене жариштем заразе јесте и општина Бајина Башта и то по трећи пут од почетка године.

Након прославе победе напредњака, одакле је по неким наводима жариште букнуло и у овој општини, вд. директорка дома здравља др С.Ђ. је хоспитализована у Земунској болници у Београду. Од тог тренутка хаос, који је и до тада владао у овој здравственој установи само је букнуо, баш као и сам вирус.

Према наводима појединих здравствених радника ове установе рад не само да је постао неподношљив, већ и немогућ.

„Директорка која је већ 7 година вд директорка ове установе, највероватније се заразила на прослави победе странке чији је високо позиционирани члан. То је само претпоставка али оправдана, будући да су се на истој прослави заразили и други локални функционери из исте странке. Заменица вд. директорке докторка Д.J. која је тренутно хоспитализована у стационару у Бајиној Башти данима је долазила на посао и под температуром, тако да је заразу пренела и другим запосленима. Сестрама које су је обавештавале да имају повишену температуру говорила је да ћуте о томе и да раде“, наводе запослени из ове установе.

Они додају да је неодговорност заменице директорке ДЗ Бајина Башта утолико већа што и поред тога што би требало да је на боловању, она и даље даје упуте упуте шта и како да се ради, што само ствара конфузију:

„Како особа која је својим неодговорним поступцима доводила у опасност и запослене и пацијенте сада из болничког кревета, на боловању, може да управља домом здравља?“

„О ситуацији и проблемима са којима се суочавамо без адекватног руководства и недостатку особља и опреме је обавештен др Милош Божовић директор ЗЦ Ужице, јер су они надлежна установа ДЗ Бајина Башта, али нико ништа не предузима. Јер поред ВД директорке, њене заменице, у изолацији је и главна сестра дома здравља, позитивно је још двоје доктора, као десет медицинских сестара, што је и довело до првобитног затварања стационара али је уредбом ЗЦ Ужице, односно директора Божовића исти поново отворен без обзира на недостатак медицинских кадрова. А ситуација је све гора.Једина нада нам је да се након јавног публиковања ових информација нама позабави ресорно министарство, јер је начин на који сада радимо неподношљив.“

Упркос наведеним тешкоћама и анархији, остатак за сада здравих лекара,мед.техничара,возача,хигијеничара предано и са ентузијазмом носе сав терет рада на својим плећима. Наводе да су већ исцрпљени,а где је исцрпљеност ту је и болест-те апелују на руководство центра ,ресорно министарство да се по хитном поступку одобри пријем свих наведених профила како би са овом опаком болешђу могли да воде битку.Јер оболеле раднике избачене из строја нико није заменио,а и пре овог их је било у недовољном броју…

„Број новозаражених пацијената не јењава, шта више сваки дан их је све више. Стационар који је био затворен сада је поново отворен, иако понављамо немамо довољан број особља. Људи из осталих служби се преусмеравају на рад у стационару, што иде на штету осталим пацијентима. Међутим од самог почетка рада ми смо радили и без адектватне опреме. Тек пре неколико дана стигло је неколико скафандера, што је опет недовољно за рад. Све што добијамо, добијамо на кашичицу, иако смо понављам проглашени жариштем заразе. Немамо ни довољан број тестова, а да не говорим да се на резултате чека и по 10 дана. Поједини здравствени радници одбијају рад у Ковид болници, односно стационару, што је и разумљиво с обзиром на недовољно заштитне опреме. Људи су забринути за сопствену безбедност. “

Како даље наводи, ова ситуација се не одражава само на пацијенте заражене короном, већ и на остале пацијенте који имају друге здравствене проблеме и који су озбиљно болесни, а које лекари из ЗЦ Ужица враћају без адекватног прегледа.

„Тако су пре седам дана вратили младу жену 1979. годиште коју је изабрани лекар због пада очног капка послао на преглед неурологу са захтевом за ЦТ енфокранијума, она је враћена и преминула је убрзо кући. Што није јединствен случај.“

Запослени наводе да је о ситуацији обавештена и локална власт која је и овај пут остала глува на апеле и да чекају да се успостави нова власт па да се тек тада именује ново руководство. А у оваквој ситуацији чекање је луксуз који немају ни здравствени радници а понајмање пацијенти.

Васељенска

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

 1. Само се на изборима могло заразити? Никако кафићи, блиски конталти, продавнице, неки други скупови.
  Погледајте мало око себе, сви седе са сваким, људи циркулиши из разних градова, што је нормално. Чињеница је да се нисмо пазили колико је требало, сада су нам други криви.
  Слажем се за хаос у дому здравља, ковид је приоритет а остали нека се стрпе! Шта би да је нека озбиљнија пандемија, шта би тада било?
  Мало више смо неспремни за ове “налете” заразе, а имали смо времена да се припремимо. Сви гледају да други покрену неку иницијативу. Тако је у свему.
  Сви хоће да се други промене, а не гледају од себе.
  Тако са радници дома здравља, издржите, а нарочито они који су болесни и треба им преглед.

 2. Ни једна појава није окупирала свет и све теме је протерала осим себе је корона вирус. Једино остаје на нивоу планете свакодневна смена дан у ноћ и обрнуто, зависи с које стране земље се гледа. Корона вирус патолошки је везана за човека, јури га на целој територије планете. Поуздани подаци не постоје да је напала и друга небеска тела, имуни су.

  ♣ Мере у вези корона вируса, бојим се да ће пензионери окончати хумано у становима.
  ♣ Свако јутро кличем: “Смрт корони вирусу, слобода и живот пензионерима”!
  ♣ Корона вирус је „затворио“ наше границе и сада знамо где су нам оне.
  ♣ Када би се роба и новац преносили као корона вирус где ли би био напредак и богатства света?
  ♣ Након избора, нама се дешавају ствари као да је отворена Пандорина кутија, а не гласачка.
  ♣ Године 2012. ΛV је био “дечко који обећава”, а сада је “дечко који не извршава – обећања”.
  ♣ Бољи смо од Али Бабе. Њега су нападали 40 разбојника, а нас 19 корона разбојника.
  ♣ Председник је уписао високу спортску школу. Да ли ће је завршити за две недеље, као што је Вулин одслужио успешно војни рок само за десетак дана?
  ♣ Ова влада је елементарна непогода за пензионере. Следећа не мора да буде лошија??
  ♣ O корона вирусу и његовим догодовштинама, како ствари стоје, речиће задњи заражени и преживели, уколико ће имати коме да исприча.
  ♣ Истину су угушили свакодневним “смрадом” водећих политичара.
  ♣ Политичари успешно пливају у обећањима, а народ се већ дави у њима.
  ♣ Наша истина одавна је протерана. Патолошки омета лажи.
  ♣ Корона вирус отера све друге приче са медија. Патолошки је везаназа за власт.
  ♣ О корони вирусу сви знају да ништа не знају.
  ♣ Једина корист од короне вируса је да свет види, како се без подршке, умножава и окупира свет.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!