Хаос у Грчкој: Генерални штајк, потпуно блокиран саобраћај (видео)

Радници широм Грчке почели су, према наводима грчких медија, генерални штрајк и окупили се на протестима у Атини, Солуну и другим градовима, незадовољни најављеним изменама закона о раду. Демонстрације су блокирале јавни и поморски саобраћај.

Грчки радници почели су једнодневни штрајк у знак протеста против владиних планова да усвоји измене законе о раду.

Протестне шетње које су организовали највећи синдикати у приватном и јавном сектору блокирале су јавни превоз, а трајекте задржали у лукама.

„Неће проћи“, „Закон против рада мора бити бачен у смеће“, поручују синдикати.

Синдикати страхују да ће нови прописи угрозити права радника и омогућити фирмама да на „мала врата“ уведу дуже радно време.

Тврде да влада настоји да продужи радни дан са осам на 10 сати, да укине петодневну радну недељу и колективне уговоре, као и да отежа позивање на штрајк.

Левичарска странка Сириза оценила је да је нацрт закона „монструозан“. „Неће нас вратити у 19. век“, поручила је Сириза.

Са друге стране, најављујући предлог закона прошлог месеца, конзервативна влада премијера Кирјакоса Мицотакиса саопштила је да ће нове мере модернизовати „застареле“ законе, који су донети пре неколико деценија, пре времена интернета, када је већина радника улазила у своје канцеларије и фабрике у исто време.

Сматрају да ће промене донети више флексибилности и помоћи у решавању проблема неплаћеног прековременог рада и рада на црно.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Компанија Јура у Нишу гаси производњу, без посла остаје око 400 радника

Компанија Јура у Нишу гаси производњу, без посла остаје око 400 радника

Компанија Јура Шинвон у Нишу најавила је затварање производње ауто-инсталација и свих служби тог сектора …

„Државо да ли треба да блокирамо пруге и путеве“- пита синдикат Фијата

„Државо да ли треба да блокирамо пруге и путеве“- пита синдикат Фијата

Поводом наставка производње у компанији ФИАТ Пластик, након колективног годишњег одмора, обавештавамо јавност да радници …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *