fbpx
Насловна / Свет / Европа / Herrn Weber, не чекајте Годоа, има пролив!
Herrn Weber, не чекајте Годоа, има пролив! 1

Herrn Weber, не чекајте Годоа, има пролив!

Као што је изненада, као популистичко средство изборне кампање, 2014. године објавио да неће бити нових проширење до краја мандата актуелне Европске комисије, тако изненадно је председник Комисије Жан-Клод Јункер и септембра прошле године изјавио да би Србија и Црна Гора до 2025. године могле постати нове чланице Европске уније, пише Радио Слободна Европа.

– Тиме је на неки начин одредио темпо даљег ширења Европске уније и Европска комисија га је у томе следила. Резултат тога је управо Стратегија о кредибилној перспективи Западног Балкана – каже Бодо Вебер, виши сарадник Савета за политику демократизације из Берлина.

За разлику од нацрта Стратегије, њена финална верзија предвиђа јасан могући временски оквир само за Србију и Црну Гору, док се за остале четири земље региона – Албанију, Македонију, Босну и Херцеговину и Косово предвиђа перспектива учлањења у ЕУ, али не и јасни временски рокови.

Правно обавезујући свеобухватни споразум између Београда и Приштине, који је у нацрту Стратегије био лоциран за крај 2019. године, у коначном тексту документа нема више такво орочење. Уместо тога, у Стратегији се наглашава да треба „хитно закључити свеобухватни, правно обавезујуц́и споразум о нормализацији“.

Остаје нејасно да ли „хитно“ може упућивати на датум пре или после 2019. године.

Бодо Вебер за РСЕ каже да верује да је кључ у којем ово треба читати у томе да Брисел и Берлин неће чекати толико дуго – готово две године – на постизање правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине него да ће напори вероватно ићи ка томе да се до њега дође раније.

– Мислим да почетак стварних преговора о правно обавезујућем споразуму, за разлику од спинова које сада имамо у Београду и Приштини, сигурно неће почети пре него што добијемо нову немачку владу. А ако је добијемо у марту ове године, нисам сигуран да је план да се заиста преговара тако дуго – оцењује Вебер.

Он верује да ће предуслов за стварни почетак финалне фазе дијалога између Београда и Приштине о правно обавезујућем свеобухватном споразуму бити формирање нове немачке владе које се очекује у марту.

– Немачка ће бити један, ако не и најважнији, фактор који ће, заједно са ЕУ, одлучити шта су услови за оквир таквог једног свеобухватног споразума између Приштине и Београда. Значи, без Немачке нећемо то знати, односно, тек са немачком владом ће се доћи до позиције ЕУ о оквиру и конкретном садржају свеобухватног правно обавезујућег споразума. Без тог споразума Србија сигурно неће ући у ЕУ ни 2025, ни 2030, ни 2050. године – каже Бодо Вебер.

Радио Слободна Европа

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

не чекајте годоа, има пролив

Не чекајте Годоа, има пролив!

Статус кандидата за чланство у ЕУ, који је Србији додељен на самиту ЕУ у Бриселу, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *