Хипотека уништила „Пољострој“: Стечај у оџачкој индустрији машина и опреме окончан банкротом

Хипотека уништила „Пољострој“: Стечај у оџачкој индустрији машина и опреме окончан банкротом

0
(0)

РЕШЕЊЕМ Привредног суда у Сомбору, овог месеца је после осам година закључен стечај у Индустрији машина и опреме „Пољострој“ у Оџацима. Стечајним повериоцима исплаћено је 28,5 милиона динара. Повериоци првог и другог исплатног реда исплаћени су у целини, а повериоци трећег реда у висини од 2,92 одсто утврђених потраживања.

Стечај је отворен 2011. на захтев радника, који су тражили раскид уговора са Маријом Јерковић, ћерком познатог бизнисмена Милете Јерковића, која је купила „Пољострој“ на аукцији за 300.000 евра. Радници кажу да је предузеће добро пословало две године после приватизације, колико је трајала и обавезна контрола спровођења купопродајног уговора, да би потом био узет кредит од четири милиона евра од тадашње Металс банке (касније Развојне банке Војводине) са хипотеком на целокупну имовину предузећа.

Ни евро од тог кредита, истичу радници, није уложен у „Пољострој“, а он је у међувремену, с каматама, прерастао у дупло већи дуг. Тадашња општинска и покрајинска власт су уверавале раднике да би увођењем стечаја успели да задрже радна места.

Од укупно 64 радника „Пољостроја“, која су завршила на бироу рада, на посао је у тзв. радном стечају било враћено око 40. Радници су сматрали да би предузеће, под условом да буде прихваћен план реорганизације, могло да обнови производњу, због велике потражње машина и опреме, које би се већим делом извозиле.

Међутим, план реорганизације није прихватио РБВ, који је био највећи поверилац „Пољостроја“. Зато је 2007. одлучено да се стечајни поступак спроведе банкротством. Вредност „Пољостроја“ процењена је на 158 милиона динара, а имовина је током 2017. била безуспешно нуђена за упола нижу цену (79,4 милиона динара).

Хале заложене за кредит

Хипотека уништила „Пољострој“: Стечај у оџачкој индустрији машина и опреме окончан банкротом

Прошле године „Пољострој“ је по почетној цени, знатно нижој од стварне, купило трговинско предузеће „Синагога“ из Сомбора. После тога је Привредни суд донео решење о обустави стечајног поступка према правном лицу, а настављен је у односу на стечајну масу, и као такав закључен у новембру 2018. Стечајни управник је након тога обавестио суд да је пронађено још новца, који је накнадно подељен повериоцима решењем од 11. јула.

УХАПШЕН ДИРЕКТОР

БРАНЕЋИ фирму и посао, радници су пре увођења стечаја штрајковали, не допуштајући директору и осталим представницима „Јерковић групе“ да уђу у фабрику. Бивши директор је 2014. ухапшен под сумњом да је без одлуке Скупштине акционара закључио и реализовао уговор са Металс банком о дугорочном кредиту од 360 милиона динара, од чега је 243 милиона преко Јерковићевог „Вишња продукта“ пренето трећој фирми, на штету „Пољостроја“ и малих акционара.

З. РАЈИЋ, НОвости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

"Вучић лаже, 'Kрушик' дигао кредит да исплати плате"

„Вучић лаже, ‘Kрушик’ дигао кредит да исплати плате“

5 (9) Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић још једном је изнела доказе о …

Либан: Последњи сати пред проглашење банкрота

Либан: Последњи сати пред проглашење банкрота

5 (1) У Либану теку „последњи сати“ пред формално проглашење да та земља не може …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend