Црна Гора: Дужничка клопка се затвара
фото: ПА, Зума прес, Давеи

Црна Гора: Дужничка клопка се затвара

5
(2)

Европска унија неће помоћи Подгорици да врати кинески кредит од милијарду евра који стиже на наплату. Тиме Црна Гора постаје прва европска жртва „кинеске дужничке дипломатије“, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Само први део аутопута кошта милијарду евра

„Милијарду евра кредита је много новца. Посебно када земља има годишњи БДП од четири милијарде“, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ) о дужничкој клопки која се затвара око Црне Горе.

Званична Подгорица је сада тражила помоћ Брисела како би отплатила кредит који је претходна власт 2014. године узела од Kине за деоницу аутопута. У Бриселу су саопштили да не финансирају кредите трећих држава, али да могу да понуде повољне кредите за друге деонице друма.

Аутопут од Бара до границе са Србијом требало би да има 177 километара. Према Међународном монетарном фонду, већ део од Подгорице до Kолашина кошта милијарду евра, а остало би могло да буде још скупље.

Према писању франкфуртског листа, корона је „урушила“ економију мале балканске државе које зависи од туризма. За ову годину Светска банка очекује три одсто раста.

Средином године долазе на наплату прве рате кредита кинеске Ексим банке са каматом од два одсто. „Изгледа да је у виду Црне Горе једна европска држава постала жртва кинеске дужничке дипломатије која настаје око Новог пута свиле“, пише ФАЗ.

„То није изненађење“, каже Себастијан Хорн, истраживач Института за светску привреду на Универзитету у немачком Kилу. „Аутопут који је финансирала и градила Kина од почетка је имао нереалну процену исплативости и премашивао је способност земље да се задужи“, додаје Хорн за ФАЗ.

Овај стручњак подсећа да је низ земаља претходних месеци потражио финансијску подршку у међународним организацијама због дугова према Kини. Међу њима су Еквадор, Kенија, Етиопија и Пакистан.

Марио Холцнер, шеф бечког труста мозгова WИИW који се баци источном Европом, подсећа да је Kина као залог резервисала себи црногорско земљиште, уколико кредит не буде враћен. „Европска унија наравно има могућност да дугорочно веже Црну Гору за себе уколико финансијски подржи земљу“, преноси ФАЗ Холцнерове речи.

приредио Н. Рујевић, Дојче веле

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ковачевић: Рупа у буџету 3,5 милијарди евра, власт штимује бројеве

Ковачевић: Рупа у буџету 3,5 милијарди евра, власт штимује бројеве

0 (0) Члан Председништва Народне странке Владимир Ковачевић позвао данас Владу Србије да због „рупе …

Расходи буџета су додатно увећани за две милијарде евра, биће потребно ново задуживање државе

Расходи буџета су додатно увећани за две милијарде евра, биће потребно ново задуживање државе

4.8 (5) Фискални савет је проценио да су предлогом ребаланса овогодишњег буџета неоправдано повећани трошкови …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend