fbpx
Насловна / Србија / ХИТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА Црква у храстовом стаблу у шуми код Владичиног Хана

ХИТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА Црква у храстовом стаблу у шуми код Владичиног Хана

Слика јединствене цркве у храстовом стаблу у Јовцу код Владичиног Хана постала је хит на друштвеним мрежама.

Фотографије минијатурне богомоље Светог Пантелејмона у шуми сеоског атара, на средокраћи пута Врање – Владичин Хан, привлаче велику пажњу верника и српских корисника друштвених мрежа. Светилиште каквог нема у свету поново посећују верници из свих крајева Србије.

– Необични православни храм у утроби великог храста, у којем само три верника могу да се помоле Богу и запале свеће, изградио је 1991.уз помоћ зачуђених мештана Јован Крстић из Јовца. Испричао је мештанима да је сањао како у култном дрвету православне митологије гради цркву. Многи мештани испрва су помислили да Крстић с њима збија шале, али су прионули на посао.

црква у храсту1

Јован Крстић није више медју живима и мештани га се сете када за верских празника уђу у необичну богомољу – прича Драган Величковић из Јовца.

Светињу у дубини питорескне шуме у Јовцу стотинак сељана у позној јесени живота доживљава као божјих руку дело. Пни добро знају да се храст сматра светим дрветом. Цркву у стаблу храста, која делује као нестварна кућица из епске фантастике, освештао је тадашњи сеоски свештеник Љуба Новковић.

Драган Младеновић подсећа да је Јовац познат од 1977. године по ерозији земљишта и хидролошком феномену настанка истоимених језера. Као последица катастрофалног незапамћеног клизишта стенске масе су после десетодневног клизања створиле групу од шест језера која су омиљено стециште љубитеља нетакнуте природе и спортских риболоваца.

В.Пешић,Блиц

Фото:РАС Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Грчка: Ципрас најавио удар на Цркву

Дошло је време да се Уставом експлицитно учврсти верска неутралност грчке државе са свим што …

СПЦ и патријарх Иринеј сматрају штетним Закон о заштити података о личности, јер сматрају да „задире у унутрашњи правни поредак СПЦ“

У Скупштини Србије данас је настављена начелна расправа о више закона из области правосуђа и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *