Економија

Хлеб „Сава“ од 9. августа поскупљује на 53,5 динара

Новом уредбом која се примењује од 9. августа, цена хлеба “Сава” повећава се на 53,5 динара. Уредбу је већ објавио Службени гласник, а њоме се, по први пут, ограничава и маржа на све друге врсте хлеба.
На данашњој седници Владе Републике Србије усвојена је Уредба о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500.

Нова Уредба, како је навело Министарство трговине, туризма и телекомуникација, донета је у циљу даље заштите животног стандарда становништва Србије, имајући у виду да тржиште још увек није стабилизовано.

„Уредбом се уређује обавезна производња и промет хлеба, максимална висина маржи, ремитенда и рокови плаћања привредним субјектима који се баве производњом хлеба.

Новом Уредбом ограничена је малопродајна цена хлеба од брашна Т-500, на 53,50 динара, док је максимална произвођачка цена ограничена на 45,88 динара. Такође, Уредбом је ограничена и највиша укупна стопа марже, обрачуната на нето фактурну цену за све остале врсте хлеба, умањену за рабате и попусте, а износи максимално 40 одсто“, навело је министарство.

Влада Србије је, у саопштењу, појаснила да је Уредбом по први пут ограничена маржа на све остале врсте хлеба.

„С обзиром на то да је у претходном периоду дошло до великог раста цена намирнице кључних за исхрану становништва, Имајући у виду да је маржа шест одсто, а да се хлеб углавном испоручује директно у трговини на мало, тако да је то и укупна маржа трговца на мало, закључено је да се повећање цене неће одразити на њихово пословање. Такође, процењено је да повећање цена неће значајно утицати ни на стандард потрошача“, навела је Влада Србије.

Извор
Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!