Хоће ли неко да објасни овом ЕУ фићфирићу да ЕУ занима Србију као чир на дупету?

Хоће ли неко да објасни овом ЕУ фићфирићу да ЕУ занима Србију као чир на дупету?

Србија ће морати да раскине Споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом (ЕАЕУ) пре него што буде ушла у ЕУ, изјавио је портпарол Уније Петер Стано.

„До тренутка приступања ЕУ, Србија мора да се повуче из свих билатералних споразума о слободној трговини“, навео је Стано у писаној изјави за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Стано је потврдио да је Србија обавестила ЕУ о потписивању Споразума о слободној трговини са ЕАЕУ, који сутра ступа на снагу, и додао да Србија може да склапа споразуме са другим државама и организацијама до приступања ЕУ, када ћеморати да их напусти.

„То није нови услов, већ опште правило које се примењује на све државе кандидате које желе да се приступе ЕУ“, казао је Стано.

Навео је да је Влада Србије препознала евроинтеграције као стратешки приоритет и додао да то „подразумева прогресивно ускладјивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ“.

„Очекујемо да се Србија понаша у складу са том обавезом“, навео је Стано.

Споразум о слободној трговини измедју Србије и ЕАЕУ подразумева бесцарински увоз и извоз робе из Србије у Русију, Казахстан, Белорусију, Јерменију и Киргизију.

У члану 30 Споразума наводи се да се споразум закључује на неодређено време, али да свака страна споразум може раскинути тако што ће обавестити другу страну о својој намери да изадје из споразума. Споразум званично престаје да важи седам месеци након што је друга страна обавештена.

Пре потписивања споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом, Србија је имала билатералне споразуме са три од пет чланица тог савеза, са Русијом од 2000. године, Белорусијом од 2009. и Казахстаном од 2010. године. Са преостале две чланице, Јерменијом и Киргистаном, Србија није имала споразум о слободној трговини.

Билатерални споразуми Србије са Русијом, Белорусијом и Казахстаном аутоматски престају да важе сутрашњим ступањем на снагу Споразума о слободној трговини са ЕАЕУ.

Према подацима Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије, укупна робна размена Србије са пет држава чланица ЕАЕУ чинила је у 2020. години око шест одсто укупне трговинске размене Србије са светом.

Од држава ЕАЕУ, Србија је у 2020. највећу трговинску размену остварила са Русијом. Са 2,4 милијарде долара, трговинска размена Србије и Русије чини 91 одсто укупне размене Србије и ЕАЕУ.

Европска унија је и у 2020. била највећи спољнотрговински партнер Србије. Према подацима надлежног министарства, укупна робна размена Србије и ЕУ износила је 61,4 одсто укупне трговинске размене Србије са светом, наводи РСЕ.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић је вас Србе са Косова продао има једно седам година, сад ради да разјебе остатак Србије (видео)

Вучић је вас Србе са Косова продао има једно седам година, сад ради да разјебе остатак Србије (видео)

Србија данас коментар: Веома је тешко нормалном човеку па потом и Србину гледати како шиптарске …

Вучићев економски тигар посрће: Све је скупо, а биће још СКУПЉЕ

Вучићев економски тигар посрће: Све је скупо, а биће још СКУПЉЕ

Сад се више и не крије. Да је храна поскупљивала и претходних месеци увелико се …

Један коментар

  1. Nije tačno da nas eu interesuje kao čir na dupetu. Interesuje nas kao čir na kari.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *