Економија

И поред пада увоза и извоза спољно-трговински дефицит наставља да расте

Спољнотрговинска робна размена Србије у прва четири месеца ове године износила је 13,90 милијарди долара, што је пад од 5,9 одсто у односу на исти период претходне године, објавио је Републички завод за статистику.

Извезено је робе у вредности од 5,76 милијарди долара, што је 7,7 одсто мање него у истом прошлогодишњем периоду, док је увоз смањен за 4,6 одсто и износио је 8,14 милијарди долара.

Спољнотрговински дефицит наставља да расте и износи 2,37 милијарди долара, што је четири одсто више него на крају априла прошле године.

Покривеност увоза извозом је 70,9 одсто, што је 2,4 процента мање него у истом периоду 2019. године.

“Трговина на мало пала за петину”

Према претходним резултатима, промет робе у трговини на мало у Србији у априлу ове године, у односу на исти прошлогодишњи месец, номинално је био мањи за 20,1, а реално за 18,6 процената, саопштио је Републички завод за статистику (РЗС).

Уколико се упореде прва четири месеца ове године са истим периодом 2019, промет робе у трговини на мало номинално је већи за 2,7, а реално 2,2 одсто, наводи се у саопштењу.
Индустријска производња мања за 20,8 одсто у односу на 2019.

Повезани чланци

Индустријска производња у Србији у априлу ове године мања је за 16,6 одсто него у истом прошлогодишњем месецу, а за 20,8 одсто у односу на прошлогодишњи просек.

Индустријска производња у прва четири месеца ове године мања је за 0,8 одсто него у истом периоду 2019.

Посматрано по секторима, у априлу ове године у рударству је забележен пад од 0,1 одсто у односу на исти месец прошле године, у прерађивачкој индустрији је пад износио 19,9 процената, а у сектору снабдевања електричном енергијом, гасом и паром од 9,9 одсто.

Србију у априлу посетило 97,9 одсто мање туриста него пре годину дана

Србију је у априлу ове године посетило 97,9 одсто мање туриста него пре годину дана, саопштио је Републички завод за статистику.

Број ноћења туриста у априлу мањи је за 94,6 одсто.

У априлу ове године, у односу на април 2019. године, број ноћења домаћих туриста мањи је за 94 одсто, а број ноћења страних туриста за 95,8 одсто.

Бета, ФоНет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!