Србија

И реку Студеницу би да ставе у цеви, активисти траже да се заштити цео слив (фото)

Мештани Ушћа на Ибру траже да се цео слив реке Студенице заштити како је то предвиђено Просторним планом, да се дозволе за изградњу мини хидроелектрана пониште, а да држава обештети инвеститоре. Иницијатива „Спасимо Студеницу“ окупља све више симпатизера, и већ су организовали два протеста на месту на којем је планирана градња мини хидроелектране. Сматрају да би тиме био уништен еко систем у коме сада плива речна пастрмка, док би варош Ушће изградњом акумулације, остала без воде за пиће.

Изградња мини хидроелектране на реци Студеници, планирана је на свега шест километара низводно од истоименог средњовековног манастира са Унескове листе светске културне баштине, а пет километара узводно од места Ушће, где се ова река улива у Ибар. Занимљиво је да је Министарство рударства и енергетике, издало одобрење за извођење геолошких истражних радова предузећу Хидро-мин из Чачка, за потребе изградње мини-хидроелектране Градина на реци Студеници.

И реку Студеницу би да ставе у цеви, активисти траже да се заштити цео слив (фото)
фото: Н1

„Нико од нас није знао да се овде нешто гради. Све је урађено без знања шире јавности. када смо мало погледали папире сазнали смо да су инвеститори добили дозволу за геолошка истраживања. И ништа више“, каже Горан Николић из иницијативе „Спасимо Студеницу“.

Николић каже за Н1 да је инвеститор био у обавези да након истраживања све врати у провобитно стање. Уместо тога, положене су цеви у корито реке. Он наводи да је комплетан слив реке Студенице заштићен одлуком Владе Србије, да није могућа градња хидро потенцијала, јер је ова река позната по поточној пастрмци.

„Имамо информације да долазе извођачи који треба да припреме терен за градњу бране. У стенама ће ископати тунел дугачак 160 метара како би преусмерили воду из корита, и како би машине могле да уђу да раде. Биће свакодневног минирања, а сваког дана ће бити упаљено око 200 килограма експлозива“, наводи Николић.

Из министарства кажу да инвеститор није поднео захтев за издавање грађевинске дозволе. Осамдесетих година прошлог века одустало се од градње акумулације на Студеници, јер је из Завода за заштиту споменика културе стигло упозорење да ће повећана влага негативно утицати на стање средњовековних икона у манастиру Студеница које су непроцењиве вредности.

Према подацима Министарства рударства и енергетике, на реци Студеници изграђена је МХЕ Студеница у власништву манастира Студеница, која од 2011. има статус повлашћеног произвођача електричне енергије. Енергетска дозвола на реци Студеници издата је и инвеститору за МХЕ Ушће у Kраљеву, која је 2020. стекла статус привременог повлашћеног произвођача електричне енергије. Она још није почела са радом, и очекује се да до 2023. започне, уколико буде завршена њена градња.

Позивајући се на податке Електропривреде Србије, Радио Слободна Европа крајем октобра 2019. објавио је истраживање у коме наводи да је „држава Србија манастирима Студеница и Рача за пет година исплатила око 650.000 евра за производњу струје у малим хидроелектранама“, од којих је више од 413.000 евра добио манастир Студеница.

Аутор: Ненад Божовић, Н1

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!