Инат плаћен 59 милиона евра

0
(0)

Апелациони суд у Београду потврдио је одлуку Вишег суда којом су ослобођени геодети и Драгослав Космајац, окривљен да је незаконито присвојио 7,5 ари државног земљишта на београдској Звездари. Сада остаје да се види да ли ће Космајац да искористи право и због неоснованог притвора тужи државу Србију за велику одштету, која је по истом основу од 1. јануара 2016. године исплатила 59 милиона евра десетинама особа.

– Сви се, бре, плаше и сви ћуте о томе да људи из полиције и других служби имају контакте са њим! Тражио сам ударе на Космајца, али то до данас није урађено – рекао је Вучић.

Након тога, полиција и тужилаштво су ударили на Космајца који је после Вучићевог обраћања јавности побегао из Србије, па је расписана потерница. У притвору је провео три месеца, а изашао је уз јемство од 200.000 евра, те је на слободи дочекао ослобађајућу пресуду.

Преко леђа народа

Ово је само један у низу случајева у којима се у медијима бучно најављује хапшење различитих мафија, а све остане без судског епилога. После тога, оптужени туже Србију и узимају енормна обештећења. Трошкови самог суђења неретко буду вишеструко већи од износа обештећења за притвор, па цео случај кошта државу десетине хиљада евра.

Те трошкове не плаћају политичари који су на овим хапшењима подизали себи рејтинг међу бирачима, већ се оне исплаћују из буџета којег пуне ионако сиромашни грађани. У последњих неколико година, десетине милиона евра исплаћене су за различита обештећења особама које су биле месецима или годинама у притвору, да би на крају биле ослобођене оптужби. Божа Прелевић, адвокат и бивши коминистар полиције, каже за „Вести“ да је проблем у томе што је много процеса последњих година имало политичку позадину.

Судови последња одбрана

– Од почетка се знало да тужилаштво не располаже са довољно доказа да би оптужени били осуђени. Међутим, кад изађе председник, премијер или министар и каже да имају неспорне доказе да је неко крив, тиме се врши притисак на тужилаштво да покрене те процесе. Онда дођу ослобађајуће пресуде и грађани кроз буџет Србије морају да плаћају велика обештећења – објашњава Прелевић.

Он додаје да политичари годинама на тај начин злоупотребљавају тужилаштво и судство, а не сносе одговорност.

– Може једанпут или два пута да се деси грешка, али не 100 пута да се удари у исти камен и да се рачун испоручи грађанима. Добро је и што у већини случајева судови пресуђују према доказима, јер би иначе оптужени могао да се жали Суду за људска права у Стразбуру, па би одштете би биле још веће – наводи Прелевић.

Убише нас аматери

Прелевић каже да је потребно је радити на професионализацији судова, тужилаштва полиције како би се спречиле злоупотребе правосуђа, за шта цех плаћају грађани.

– Нас уби непрофесионализам. Али, док се Србима то свиђа, па гласају за такве власти или не излазе на изборе, дотле ће и да плаћају, а политичари ће да се обрачунавају преко њихових леђа. Ми Срби мислимо да треба неко други за нас да се избори за правну државу – објашњава Прелевић.

Цех и за застарелост

Предуго трајање судских поступака једна је од највећих бољки правосуђа у Србији. Према подацима из извештаја Београдског центра за људска права, само у Прекршајном суду у Београду 2016. године застарело је 35.468 предмета, у Новом Саду 6.983, Нишу 6.611, а у Крагујевцу 3.917 предмета. То је чак 30 одсто предмета који су у раду у наведеним судовима. Након застарења, оптженима се више не може судити, а грађани Србије плаћају огромне износе на име трошкова поступка.

Бачена два клиничка центра

Због ослобађајућих пресуда на име одштета и трошкова кривичног поступка, према подацима до којих су дошли медији, из буџета Србије у периоду од 2016. до 1. јула 2018. године исплаћено је више од седам милијарди динара, односно око 59 милиона евра. Поређења ради, реконструкција КЦ Ниш коштала је 30 милиона евра. За последње четири године, износи које Министарство правде исплаћује за обештећења због неоснованог притвора и пресуде увећали су се 13 пута.

2016. 22 милиона евра
2017. 22 милиона евра
јануар – јул 2018. 15 милиона евра

Рекордери из стечајне мафије

Међу рекордерима по одштети су и окривљени из такозване стечајне мафије. Они су после 12 година ослобођени, па је из буџета Србије и с рачуна суда исплаћено рекордно обештећење. Реч је била о њих чак 35, од којих су неки у међувремену преминули или починили самоубиство. Тако је у једном тренутку рачун Вишег суда у Београду био блокиран налогом за исплату чак 2,52 милијарде динара, односно око 21 милион евра, на име судских трошкова за 22 правоснажно ослобођена члана стечајне мафије. Такође, на име неоснованог предвиђено је да им се исплати око 50 милиона динара (око 433.000 евра).

Окривљени у овом случају, који је покренут још 2006. године, могу да воде и парнице против државе због нематеријалне и материјалне штете, попут повреда части и угледа, душевне боли и изгубљених зарада. Међу њима су бивши судија Горан Кљајевић, због овог поступка 12 година није примао плату председника Трговинског суда, и судија Делинка Ђурђевић. Све те зараде мораће да им буду исплаћене.

Б. Ђокић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Генерал Божидар Делић: Александар Вучић има више „Ф“ дијагноза! (видео)

3.3 (7) Генерал Божидар Делић је рођен 1956. године у Ђаковици, а Војну академију је …

Вести из луднице : Мост на Палилули

4.8 (11) Рушење Савамале, изградња грандоманског споменика Стефану Немањи, реконструкција тек реконструсаног трга… Мало шта …

2 Коментара

  1. Уништавање народа

    А малолетник обије трафику и заврши у затвору.
    Ови обијају државу годинама и све су важнији и одважнији за нове пљачке.
    И гласачи су им све бројнији.
    Да ли је ово тотална лудница?

  2. Onda ce opet na pljacku penzionera da ne bi „propala“ drzava!!! A oni puni srece da su od pomoci!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend