fbpx
Насловна / Србија / Економија / Индустријска производња и извоз из Србије на издисају

Индустријска производња и извоз из Србије на издисају

3
(1)

ПАД прерађивачке индустрије у Србији је кулминирао у јуну. Већ у јулу је индустрија доживела преокрет. У јуну је од 24 сектора прерађивачке индустрије, у „минусу“ било чак 17, а само седам је расло у односу на исти период прошле године. У јулу је, међутим, свега шест области имало учинак мањи него пре годину дана, док је порасло преосталих 18 области.

Прерађивачка индустрија тако је у јулу порасла шест одсто, насупрот јунском понору од чак 7,8 одсто. Укупна индустријска производња, како се чуло на представљању „Макроекономских анализа и трендова“, у јулу је повећана за 3,7 одсто. Само месец раније била је у паду од 6,1 одсто.

– У јуну је продубљен пад производње прерађивачке уиндустрије делом због ремонта Рафинерије нафте. Производња деривата нафте тада је пала за чак 30,4 одсто – објаснио је економиста Стојан Стаменковић, сарадник МАТ-а. – Прехрамбена индустрија је у јуну пала за 12 одсто. У јулу се десио преокрет. Почела је са радом Рафинерија, али је прорадила и хемијска индустрија. Проблем је и даље у производњи хране. И то због два фактора. Један су косовске таксе, а други су цене у земљама у које наши произвођачи извозе. Извоз уме да постане и нерентабилан. Верујем да би стопа раста од шест одсто, колика је била у јулу, могла да се задржи и наредних месеци. Питање утицаја прехрамбене производње на укупну индустрију и даље остаје отворено.

У јулу је наша привреда увезла више него што је извезла. Покривеност увоза извозом била је 71 одсто, што је најнижа вредност током ове године.

– Извоз моторних возила је био мањи 61 милион евра и та област остаје проблем – упозорио је Стаменковић. – Међугодишњи пад производње аутомобила је некада и 50 одсто, али резултат читаве области поправља учинак произвођача делова.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија упозорила да би могла привремено да обустави увоз српског воћа због заразе

5 (4) Русија би могла да уведе привремена ограничења на увоз коштичавог воћа из Србије …

Друга страна јачања домаће валуте: Динар сахрањује извознике!

3.8 (5) Ако је судити према званичном средњем курсу евро је на коленима, бар у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *