фото: Forenzicka patologija i ekspertizna dijagnoza

Институт за судску медицину: Нису рађене обдукције заражених, објављене су неистине

4.8
(4)

Специјалиста судске медицине др Слободан Савић у емисији Студио Н1 Ливе демантовао је информације да су у на Институту за судску медицину рађене обдукције на пацијентима који су умрли од последица инфекције Kовид 19.

– Алармантна је вест која је изазвала панику, нарочито млађих родитеља, у вези обдукција преминулих особа од последица коронавируса, а код нас у Институту према инструкцијама се не раде обдукције на таквим пацијентима. Чак се врши „ПЦР“ тестирање пре вршења редовних обдукција. Најједноставније објашњење је што код нас не постоје обдукционе сале које су опремљене за то да се обдукције изврше на безбедан начин и по чланове обдукционог тима, и због спречавања ширења заразе обдукционим материјалом – наводи Савић.

Додаје да је објављена вест заснована на нетачној интерпретацији дела „онлајн“ трибине која је још 11. маја стављена на „Јутјуб“, на којој је професорка патологије држала предавање.

– Нека запажања су приказана на основу анализе 17 случаја, али је и професорка рекла да су то случајеви високо суспектни на ковид 19. Kод тих сллучајева није доказано да је корона у питању, и да је то узрок смрти. Такође, нису тачни подаци да се ради о претежно младим особама, нити да су органи измењени до непрепознатљивости – наглашава Савић.

Према његовим речима, објављене су апсолутно нетачне информације о обдукцији пацијената чија је смрт узрокована последицама коронавируса.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Др Несторовић о Ковид-19 апокалипси и вакцинама – Заштита од болести или страха?! (видео)

5 (4) Гост: Проф др Бранимир Несторовић – Начелник одељења за алергологију, пулмологију универзитетске дечије …

У Дому за старе Бежанијска коса 100 заражених, министарка Дарија Кисић Тепавчевић ћути као заливена (видео)

5 (2) У Дому за старе „Бежанијска коса“, према сазнањима Нова.рс, коронавирусом је заражено око …

Један коментар

  1. Доктор са Чубуре

    Зашто нису урађене обдукције? Тек на основу њих би се јасно видело о чему се заправо ради. Можда управо зато. Када је била епидемија великих богиња, које су далеко опасније и смртоносније (40 – 60% смртности) рађене су обдукције чак и на ексхумираним лешевима. Од заштите су коришћене само маске, рукавице и скафандери и нико од обдуцената се није заразио.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend