Интервју: Дмитриј Рогозин

Интервју: Дмитриј Рогозин

0
(0)

29.11.2012. – Русија ће и даље подржавати Србију по питању Косова и Метохије, рекао потпредседник Владе Руске федерације Дмитриј Рогозин у ексклузивном интервјуу РТС-у. Правда је да Косово јесте неодвојиви део Србије и ми бранимо међународно право, поручио је Рогозин.

Потпредседник Владе Руске федерације Дмитриј Рогозин рекао је у ексклузивном интервјуу РТС-у да ће Русија и даље подржавати Србију по питању Косова и Метохије.

„Рећи ћу вам отворено, јесмо блиски пријатељи, али Русија није ваш адвокат, ми овде јесмо адвокати права и истине, а правда је у томе да Косово јесте неодвојиви део Србије и ту ми бранимо међународно право“, рекао је први потпредседник Владе Русије задужен за одбрамбену индустрију.

Рогозин је нагласио да су у том смислу сигурно на српској страни и да Србија треба да се држи те позиције.

„Русија није адвокат Србије него адвокат конзистентних међународних односа за које смо ми дали много крви. 27 милиона људи је погинуло да би се изградио тај систем. Русија ће да брани тај систем и ако се ви будете држали те позиције, ми ћемо вас наравно у томе подржавати“, рекао је Рогозин.

Председник Русије Владимир Путин је недавно позвао Србију да се окрене ка Истоку. Међутим, тумачења да то значи да Србија мора да бира између Русије и Европске уније, Рогозин назива шпекулацијама и провокацијама.

„Како да вам бранимо да имате односе са ЕУ, кад је Унија наш стратешки партнер и 55 одсто наше спољне трговине се одвија управо са Европском унијом“, напомиње Рогозин.

Потпредседник руске владе каже да Србија треба да направи један избор, а то је да следи сопствене националне интересе.

„Односи са Русијом за вас значе огромно тржиште и огроман потенцијал, али са друге стране и односи са Европском унијом имају своју вредност и то треба да градите, али узимајући у обзир тешке лекције из прошлости. Дакле, не постоји избор: или Европска унија или Русија“, истиче Рогозин.

Потенцијал за војно-техничку сарадњу
 

Током посете Србији, Дмитриј Рогозин могао је да види српску војну технику и каже да је приметио неколико веома занимљивих примера, који би могли бити допремљени у Русију. Тамошњи стручњаци би проверили да ли та техника функционише у руским условима и обавили би нека испитивања.

„Под утиском сам онога што сам видео и мислим да, упркос проблемима са којима се суочава одбрамбени комплекс Србије, овде постоји конструкторски и интелектуални потенцијал и можда бисмо могли да остваримо даљу сарадњу, како у смислу производње, тако и у виду формирања заједничког конструкторског бироа“, објашњава Рогозин.

Рогозин је после сусрета са српским званичницима, коментаришући и даље видљиве последице бомбардовања 1999. године, рекао да је циљ ове посете да Србија постане толико јака да нико не може војно да је угрози.

Трагична искуства из 1999. године показала су да Србија има несавршену противваздухопловну одбрану, објашњава Рогозин своје речи, прецизирајући да наша ПВО није могла ефикасно да се бори против неочекиваних напада у којима су коришћене крстареће ракете и високопрецизно наоружање.

„Ми смо спремни ту да помогнемо, кроз нашу сарадњу, јер Русија има савршенe системе, савршену технику која може да се упореди са америчким системима. У неком смислу, наши системи су чак много јачи у борби против балистичких ракета и у гађању ваздушних циљева. Кроз нашу сарадњу, морамо да искористимо искуство Русије, јер Србија треба да брани своје принципе и територијални суверенитет и независност и за то јој је потребна физичка, војна снага“, истиче руски званичник.

Подсећа да је четири године биo представник Русије у седишту НАТО-а, па може да каже да „западни партнери и Американци уважавају снагу“, па ће Србија, ако буде имала снагу, моћи да се бори за своја права.

Србија и Русија – љубав на први поглед
 

Неоспорно је да су политички односи Србије и Русије одлични, али их не прате увек одговарајуће привредни односи. Руски званичник сликовито објашњава шта је могући разлог.

„Често бива да, када људи гаје осећања једни према другима, онда их је помало срам да постављају нека финасијска, материјална питања. Не можемо да замислимо, рецимо, да момак позове девојку у ресторан и да каже: ‘хајде да поделимо рачун’ или да тражи да она плати“, указује Рогозин.

„Између Србије и Русије постоји љубав на први поглед, значи, није то љубав која је заснована на некој рачуници. Веома је важно да ми кренемо и са реализацијом материјалног, финансијског дела наших односа, да поставимо основ. Треба да водимо прагматичну политику и да доведемо до тога да наши односи имају висок ниво капитализације. Дакле, све ово може да доведе до добрих прихода“, каже Рогозин и понавља да Русија никада није постављала препреке Србији у њеним односима са Европском унијом и са суседним државама. 

Потпредседник руске владе напомиње да веома добро осећа све топле речи које су биле изречене током ове посете, између осталог, и према Владимиру Путину.

„Срби добро знају да и Руси гаје слична осећања и ја могу да кажем да све ово може да доведе до тога да, поред наших добрих односа, остваримо и добре приходе. Ми имамо добре потенцијале и треба да кренемо са тим што пре“, закључио је Дмитриј Рогозин.

 

 

Извор: ртс.рс   

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Никола Маловић: Европа више не постоји; Цунами зла стиже муњевитом брзином! (видео)

Никола Маловић: Европа више не постоји; Цунами зла стиже муњевитом брзином! (видео)

5 (1) Европа више не постоји; Цунами зла стиже муњевитом брзином! Никола Маловић Аутор и …

Убио извршитеље који су дошли да га иселе

Убио извршитеље који су дошли да га иселе

5 (22) Сочи — Мушкарац из Сочија убио је двојицу извршитеља након што су дошли …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend