Исламска држава разгранала терористичку мрежу на Косову и у Македонији (видео)

0
(0)

На Косову постоји пет војних центара за обуку припадника ИД-а. Из ове терористичке групе у борбама тренутно учествује 314 Албанца са Косова, међу којима је и 38 жена. Укупно 70 комплетних породица је приступило овом покрету, а двадесет седморо деце млађе од петнаест година налази се, уз пристанак родитеља, у камповима за обуку.

[youtube url=“https://www.youtube.com/watch?v=HD58AxgkqwE“]

Удолине и села подно планина Проклетије и Шар планине на Косову и Метохији од Пец́и преко Урошевца, Ђаковице, Орховца, Дечана, Призрена и Витине у граничним подручјима са Албанијом, Македонијом и Црном Гором деведесетих су били упоришта и кампови за обуку терориста ОВК. Данас се углавном користе за обуку припадника ИД-а. Вец́ина припадника ОВК који су после деведесетих остали „нераспоређени“ у косовским структурама своје ратне вештине продали су за велике паре припадницима ИД-а. И не само да су се борили на ратиштима Сирије, вец́ су постали главни учитељи терориста ИД-а како у Сирији, тако и по земљама Европске уније.

Мимо овога, бивши високорангирани припадници ОВК врбују вец́и део углавном косовске омладине за борбе на ратиштима ИД-а. Центар за истраживање питања западног Балкана (Wестерн Балканс Сецуритy Иссуес) још од 2013. године у својим извештајима упозорава да се на територији Косова и дела Албаније налазе кампови за обуку терориста ИД-а, али су косовске власти то „признале“ тек 2014. године. Међутим, ни 2013. година, по речима извора Спутмњика, није година кад је на Косову заправо почела обука за такозване џихад-ратнике. Он тврди да су борци Ал Каиде још 1999. године били укључени у обуку бораца ОВК у камповима на Косову. Сада се услуга на неки начин врац́а, па бивши припадници ОВК сада обучавају и регрутују борце за потребе ИД-а.

Регрутација под окриљем невладиних организација

 

Регрутација се одвија у две етапе. Први је под плаштом невладиних организација које масовно делују на Косову, или кроз приватне школе, којих има такође много. Ту се, како тврди наш саговорник, фактички будуц́им борцима ИД-а „испира мозак“, учи арапски, изучава Куран по њиховом, и глава пуни идејама које ова терористичка организација заступа. Кад идеја „заживи“ у главама врбованих, онда су спремни за даљу обуку, такозвану војничку праксу.

– Ту на снагу ступају бивши припадници ОВК на Косову. Они их углавном уче герилском начину борбе. Баратањем оружјем и уопште свим видовима ратовања. С друге стране, у сваком кампу је присутно по неколико идеолога ДАЕШ-а који процењују и одвајају групе које су за „борбе“ и оне који ц́е бити послати у „самоубилачке мисије“ – врди саговорник Спутњика. Изненађујуц́е је каже он, да се све више жена прикључује овим групама, али има и целих породица које су приступиле борцима ИД-а.

Он износи податке за које каже да их је добио од страних обавештајних структура на Косову, који указују на број од 314 регистрованих припадника ИД-а са Косова, као и 70 породица које су приступиле овом покрету. Према истим подацима, на сиријским ратиштима се тренутно бори 38 жена са Косова, а двадесет седморо деце млађе од петнаест година је доведено уз пристанак родитеља у кампове за обуку на Косову.

Пет кампова на територији Косова

О ратницима ИД-а се мало јавно говори на Косову, али су неки косовски медији успели да сниме и репортаже у једном од кампова у околини Витине. Саговорник Спутњика тврди да се на територији Косова налази укупно пет кампова у којима се обавља војна обука будуц́их припадника ИД-а. Смештени су у готово неприступачне пределе косовских планина, углавном према албанској граници и граници са Македонијом.

Један од вец́их кампова је смештен и на потезу Урошевац—Ђаковица, док се други по величини налази у дечанском округу. Мањи су у призренској и пец́кој регији. Упуц́ени у тематику кажу да се косовске службе труде да воде евиденцију о повратницима са сиријског ратишта, али се често и „зажмури на једно око“ ако је посреди неко од звучних имена бивших ОВК припадника, зарад „старих времена“.

Кампови се шире у Македонију

Оно на шта саговорник Спутњика упозорава јесте ширење кампова на Македонију, али преко Санџака и Босну, у коју је за време рата деведесетих дошло око 800 џихадиста, као и да су готово сви који су преживели рат добили босанско држављанство и сада живе и БиХ. Истовремено, он каже да ц́е Македонија тек да се суочи са овим проблемом јер се у селима Танисевци, Малино, Брес, Лијане и Вакинци, бившим упориштима ОВК и АНА, припремају кампови у којима ц́е се обучавати будуц́и борци ДАЕШ-а.

Саговорник тврди да су ова села иначе и нека врста „стационара“ за мигранте, који су илегално ушли у Македонију. Оно што, међутим, плаши је у јавности мало познат случај да су својевремено три девојчице —тинејџерке између петнаест и седамнаест година, српске националности, пореклом са Косова „врбоване“ за ИД. Колико се зна, њихове породице су дебело платиле да их откупе од њих, продали су све на Косову и побегли у Србију. Оно што теши је да ипак нису биле заведене идеологијом вец́ „љубављу“, то јест, биле су у романтичним везама са поборницима овог покрета.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Александар Павић: „Елите” БХ-муслимана и косовских Арбанаса живо су наслеђе отоманских окупатора

4.8 (5) * Ердоган је претварањем Свете Мудрости у џамију само потврдио оно што се заобилази …

Меркелова дала зелено светло, Немци наоружавају Косово

3 (2) Док с једне стране, Немачка пропагира преговоре између Приштине и Београда, с друге …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend