Србија

Истраживање: Четири петине Срба против француско-немачког плана!

Према истраживању агенције “Фактор плус”, натполовична већина грађана Србије прихватила би француско-немачки план само ако он не подразумева признање “Косова” и његов улазак у УН. Проблем је што план подразумева и једно и друго

Већина грађана Србије, тачније, 57 одсто њих, сматра да би Србија требало да прихвати француско-немачки план уколико би искључио формално признање „Косова“ и његово чланство у Уједињеним нацијама, показало је истраживање агенције „Фактор плус“ које је на својој данашњој насловници објавио „Блиц“.

Међутим, проблем са овако формулисаним питањем је у томе што француско-немачки план подразумева, практично, и једно и друго: и улазак тзв. Косова у међународне организације, и фактично признање самопроглашене независности „Косова“.

То је, управо, суштина тог плана, уједно и главни разлог због кога се у српској политичкој и широј јавности и ломе копља око њега.

Стога је једино релевантан други податак из истог истраживања, према којем је чак 80 одсто испитаника рекло да се противи француско-немачком плану уколико би он подразумевао, као што и подразумева, фактичко признање „Косова“ и његов улазак у УН. То је, наиме, план који је понуђен Србији као нови преговарачки оквир Европске уније, истовремено и захтев НАТО-а.

Такође, исто истраживање је показало да грађани нису довољно упознати са садржајем француско-немачког плана, што донекле објашњава оне резултате истраживања који су завршили на насловници београдског листа.

Свега 21 одсто испитаника, наиме, одговорило је да је упознато са основним идејама француско-немачког предлога за решење косовског питања, док 61 одсто њих није упознато с њим.

Па отуда и резултат по коме би већина подржала практично непостојећи споразум – јер француско-немачког предлога иза којег би стало 57 одсто грађана из истраживања, у форми која подразумева „Косово“ ван међународних институција, заправо, нема.

Свега девет одсто грађана сматра да би наша држава требало да прихвати француско-немачки предлог ако подразумева признање „Косова“ и његов улазак у УН, још један је податак до којег су дошли истраживачи агенције „Фактор плус“ који су истраживање спровели на узорку од 1.100 испитаника.

И истраживање које је почетком године за РТ Балкан урадила „Нова српска политичка мисао“ такође је показало да једноцифрени проценат грађана Србије подржава признање самопроглашене независности „Косова“.

Девет одсто њих изјаснило се да би Србија требало да се придружи Европској унији чак и ако би услов било признање самопроглашене независности.

Насупрот томе, чак 79,2 одсто учесника у нашем истраживању рекло је да не би прихватило такав услов за придруживање ЕУ.

Анкета „Фактора плус“ обухватила је и питања и ставове везане за политичке странке и изборе.

Према тим налазима, 39 одсто грађана наше земље би изашло на изборе да се одржавају у недељу.

Што се тиче рејтинга политичких странака, 46 одсто испитаника подржава Српску напредну странку, Социјалистичку партију Србије 10,8 одсто грађана, а на трећем месту је Странка слободе и правде Драгана Ђиласа са 7,1 одсто подршке.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!