Истраживање у САД: Нема назнаке да с порастом степена вакцинисаних опада број заражених ковидом

Истраживање у САД: Нема назнаке да с порастом степена вакцинисаних опада број заражених ковидом

На разини држава изгледа да нема никакве видљиве везе између степена вакцинисаности и броја нових случајева ковида-19, стоји у извештају

(Тихијев увид, 4. 10. 2021)

Присуствујемо ли заиста „пандемији невакцинисаних“? Нови подаци дају другачију слику. Дјелотворност вакцина спрам делта варијанте далеко је испод очекивања.

Амерички научници анализовали су податке из 68 држава и 2947 америчких округа истражујући зависност између степена вакцинисаности у конкретној области и броја случајева ковида-19 у посљедњих седам дана (прије 3. септембра). Један од аутора истраживања је професор Субраманијан са Харварда, стручњак за здравље становништва. У налазима објављеним 30. септембра у Европском часопису за епидемиологију каже се: „На разини држава изгледа да нема никакве видљиве везе између степена вакцинисаности и броја нових случајева ковида-19.“ Кретања чак указују на супротно, што се може показати на примјеру Израела, гдје је почетком септембра, и поред степена вакцинисаности од преко 60 посто, забиљежен највећи број случајева од свих анализованих држава.

Ни рашчлањивањем података из скоро 3.000 округа у Америци аутори нису нашли никакве значајне назнаке да с порастом степена потпуно вакцинисаних опада број заражених. Четири од пет округа с највишом стопом вакцинисаних, у неким и вишом од 95 посто, налазе се на званичном списку области с високим бројем заражених. Насупрот томе, преко 25 посто округа на списку оних с ниским бројем заражених имају степен вакцинисаности испод 20 посто.

Истраживање је, разумије се, имало и ограничења: пошто је испитивано раздобље од свега једне седмице, могућа су одступања, јер су разне области биле у различитим фазама новог таласа заразе. Нису узета у обзир ни структурна дејства попут природно мањих бројева заражених у слабо насељеним областима. Међутим, количина анализованих података толико је велика, да се поменута дејства међусобно изравнавају, што суштински налаз истраживања чини мјеродавним. Није испитивана тежина обољења код случајева ковида, те се не може рећи у којој мјери су заражени вакцинисани избјегли теже компликације.

Мјере поводом короне у већини држава досад су полазиле од тог да вакцине штите и од заражавања. Послије ових налаза то тешко да је више могуће тврдити. У закључку се каже: „Мора се преиспитати приступ према ком је вакцина једина стратегија за сузбијање ковида и његових посљедица, нарочито узимајући у обзир делта варијанту и будуће варијанте.“ Жигосање невакцинисаних дијелова становништва може причинити више штете него користи, према мишљењу аутора истраживања.

Ова сазнања подударају се с бројевима из других земаља. Израелско Министарство здравља објавило је да је дјелотворност вакцине Фајзер Бионтек у погледу заштите од заражавања испод 40 посто. У Великој Британији више од 50 посто заражених отпада на такозвано „пробијање вакциналне заштите“, а вакцинисани чине скоро половину пацијената и код болничког лијечења.

С њемачког посрбило и приредило: Стање ствари

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ДОКАЗ! Ревакцинисан преминуо у Батајници, у отпусној листи пише невакцинисан! (фото)

ДОКАЗ! Ревакцинисан преминуо у Батајници, у отпусној листи пише невакцинисан! (фото)

Београђанину Б. П. (74), који је преминио од последица корона вируса у болници у Батајници, …

У НИШУ синоћ велики протест против ковид пропусница (видео)

У НИШУ синоћ велики протест против ковид пропусница (видео)

Треће вече заредом Нишлије, које се противе одлуци републичког Кризног штаба о увођењу ковид пропусница, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *