Насловна / Свет / Блиски Исток / Истурене сиријске јединице прешле на источну обалу Еуфрата
Истурене сиријске јединице прешле на источну обалу Еуфрата 1

Истурене сиријске јединице прешле на источну обалу Еуфрата

ИСТУРЕНЕ јединице сиријске армије форсирале су код Деир-ез-Зора реку Еуфрат и учврстиле се на њеној левој обали – објавила је портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова.

Ово је утолико важније што се источној (левој) обали Еуфрата приближавају одреди „Демократских снага Сирије“ у којима за амерички рачун ратују Курди и Арапи-сунити.

Пораз Исламске државе у провинцији Деир-ез-Зор само је питање дана. Главна интрига је ко ће успети да успостави контролу над њеним богатим изворима нафте – влада у Дамаску или проамеричка оружана опозиција.

Форсирање је ватром штитио један одред јуришне дивизије „Тигрови“ којом командује генерал Хасан Сухел. Том одреду је била придодата и тешка ратна технику, укључујући вишецевне ракетне бацаче „Град“, топове и тешке руске бацаче пламена ТОС-1А „Солнцепек“.

Понтонски мост је поставио батаљон сиријских инжењераца.

Сваки час може почети пребацивање на леву обалу значајнијих владиних снага.

Са те стране реке се уређује и импровизовани хелиодром.

Ова операција ће спречити продирање Курда и бити нови ударац Американцима у Сирији.

Американци су, кад се испод свега што је досад било, у Сирији доживели целу серију озбиљних војних неуспеха. Све њихове индиректне и директне операције завршиле су се мањим или већим фијаском.

Пентагон је за побуњенике које подржава купио у Бугарској, Грузији, Румунији, Србији, Чешкој и Украјини оружја за најмање 71 милион долара

Први већи амерички неуспех у Сирији догодио се још 2014-те када су код Раке искрцали десант са наредбом да ослободи таоце које су исламисти (Исламске државе тада још није било) држали у такозваном „Логору Осаме бин Ладена“.

„Јуриш“ је трајао пуна три сата, уместо свега неколико минута, а „фоке“ су, када се све завршило, наше логор потпуно празним јер су таоци евакуисани десетак сати пре напада.

Ослонац на Курде се показао јединим исправним америчким потезом.

До почетка битке за Раку, Пентагон им је обезбедио и хаубице М777 и вишецевне ракетне бацаче HIMARS, чак са Американцима који их опслужују.

Рака ће пасти тек за два или три месеца, а Американци већ Курде терају преузму контролу над целом територијом Сирије са леве обале Еуфрата. Зато је форсирање Еуфрата много више од простог успешног форсирања једне реке.

Пентагон је већ морао да нареди својим јединицама да напусте базу поред сиријског града уз границу са Ираком Ат-Танфа јер је сиријска армија, уз помоћ Иранаца и руске авијације, успела да очисти територију уз границу са Јорданом и делом са Ираком па је Ат-Танф изгубио сваки значај.

Факти

Како би сте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Жестока битка око последњег упоришта ДАЕШ-а у Сирији (видео) 11

Жестока битка око последњег упоришта ДАЕШ-а у Сирији (видео)

Сиријске демократске снаге, које уживају подршку Сједињених Америчких Држава, саопштиле су да су преузеле потпуну …

Русија упозорава Израел да прекине са бомбардовањем Сирије 12

Русија упозорава Израел да прекине са бомбардовањем Сирије

Москва позива Израел да прекине са бомбардовањем територије Сирије и упозорава на последице ескалације непријатељства …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *