fbpx

Италија одбацила захтеве Европске комисије у вези буџета!

0
(0)

Италијанска влада предложила буџет који предвиђа велику потрошњу упркос претњама из Брисела.

Италијанска влада се успротивила одлуци Европске комисије да одбије предлог буџета због превелике потрошње.

Заменик премијера Матео Салвини рекао је да влада остаје посвећена нацрту буџета, који предвиђа дефицит од 2,4 одсто и раст од 1,5 процента.

Европска комисија, забринута да ће планирана потрошња увећати италијански дуг, наложила је Риму да ревидира буџет или да се суочи с казнама. Владајућој популистичкој коалицији дат је рок до уторка да одговоре на ове замерке. Ово је први пут у историји ЕУ да земља чланица добије такво упозорење.

Зашто Италија планира велику потрошњу?
Салвини, који предводи партију Северна лига, обратио се јавности после састанка владе и изјавио да ће се влада држати задатих параметара.

Луиђи Ди Мајо, заменик премијера из покрета Пет звезда, рекао је: „Убеђени смо да је овај буџет неопходан како би се земља поново покренула“.

Влада је обећала да ће „искоренити сиромаштво“ и увести минимални доходак за незапослене.

Друге мере обухватају смањење пореза и спуштање горње границе за одлазак у пензију, што су чланови владајуће обећали током изборне кампање у марту.

Премијер Ђузепе Конте, који се супротставио ЕК, инсистирао је да буџетски дефицит неће прећи 2,4 одсто БДП-а у 2019, што је и даље три пута више него у време претходне владе.

Влада тврди да би сервисирање дуга, који је са 131 одсто националног производа други по величини дуг у ЕУ после Грчке, угрозило Италијане који се нису опоравили од финансијске кризе која траје већ деценију.

Италијанска привреда је и даље мања него што је била 2008. године. Владајућа коалиција тврди да ће већа потрошња поспешити раст.

Колико је велики италијански дуг?
Нестраначки министар финансија Ђовани Трија и међународни посматрачи су се надали да ће дефицит бити испод два одсто БДП-а, циљ је био 1,6 одсто.

Иако је 2,4 одсто мање од дозвољених три одсто дефицита по правилима Еврозоне, величина италијанског дуга је забрињавајућа.

– По први пут Комисија је захтевала од земље у Еврозони да ревидира предлог буџета, али нисмо имали избора – изјавио је потпредседник Европске комисије Валдис Домброковскис прошлог месеца.

Он је указао да италијански порески обвезници троше на сервисирање националног дуга колико и на образовање.

– Кршење правила делује узбудљиво на први поглед, даје нам илузију да смо се ослободили – рекао је.

– Право је искушење да изађете из дуга тако што ћете створити још већи дуг. У једном тренутку терет дуга ће бити превелики и на крају нећете имати никакву слободу – рекао је Домброковскис.

ББЦ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Индустријска производња Немачке забележила највећи пад од рецесије 2009.

0 (0) Индустријска производња у Немачкој забележила је у децембру 2019. године највећи пад од …

Доста је било: Лицемерје ЕУ трагично по Србију…

5 (4) Јучерашња скандалозна изјава ЕУ комесара за суседску политику и проширење Оливера Вархељија да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *