Кјеза: Господари васељене ће за себе правити свет суперчовека уз погибију милијарди људи

1
(1)

* Не знам више каква будућност чека нашу и наредне генерације. Јасно је само да ће се та будућност таквом брзином на све сручити да су узалудни покушаји да се нешто у тој будућности организује

* Не тврдим да је неизбежан трећи светски рат. Али, ако се све чињенице и тенденције ставе на гомилу и све трезвено размотри – јасно је да је трећи светски највероватнији исход

* Америка већ има довољан војни потенцијал да започне рат. Њена владајућа елита је довољно неразумна – да не кажем да је безумна – да га започне. Американци сматрају да не морају ни са ким да се договарају. Они себе сматрају господарима света и зато све чине да то потврде и докажу. Ти људи нису способни ни за какву рефлексију

* Младеж више не памти ни шта је било јуче и не зна какав је живот био јуче, а о историји да се и не говори. Млади само гледају у екране. За њу прошлост – нестаје. Млади су већ форматизовани. Aали, може ли се већина људи спасити од тога?

__________________________________________________________________________

Пише: Ђулијето КЈЕЗА

НЕ ВИДИМ никакву перспективу комунистичког пројекта. Не видим никакво реално кретање ка комунизму, поготово у Русији. Свет наредних година очекују велики потреси, али сасвим другог карактера.

Капитализам је постојао у 20. веку и у времену које људи памте као комунистичко. Тада је на Западу постојала радничка класа. А сад капитализма више нема.

Данас постоји сасвим други социјално-економски и политички систем који се не уклапа у представе људи који су их формирали у 20. веку.

Капитализмом се савремени систем може звати само условно јер је производња робе постала другостепена функција економије.

Фундаментална активност на економском плану је – производња новца. Заправо, производња новца помоћу новца и посредством новца, па социјалне класе ништа не значе, чак и не постоје.

Новац се прави на сасвим другим местима (изван реалне економије) и без икакве борбе јер онима који су у прилици да праве новац од нуле није потребна ничија дозвола, а ни демократска организација друштва.

Ово је време такозваних господара васељене који одређују будућност милијарди људи, али се више не ради о демократији. А и како може да се ради о демократији кад шачица људи управља светом?!

Уместо демократије постоји одређени церемонијални привид, па се понегде још може гласати, али само гласање нема никаквог значаја. Људи који иду да гласају и не знају за кога стварно гласају – ко стоји иза људи којима дају свој глас. А то није демократија него гигантска обмана.

Појавио се и господин Закерберг под чијим утицајем су две милијарде корисника Фејсбука. Две милијарде! То је трећина становништва планете.

Закерберг преко одређених дигиталних система може у великој мери управљати понашањем тих људи. А то су сасвим други услови за политичку борбу.

Не знам више каква будућност чека нашу и наредне генерације. Јасно је само да ће се та будућност таквом брзином на све сручити да су узалудни покушаји да се нешто у тој будућности организује.

Она ће долазити таквом брзином да људски мозак неће успевати да појми шта се заиста дешава.

Зато никакву комунистичку будућност и не видим.

Упркос свему, не тврдим да је неизбежан трећи светски рат. Али, ако се све чињенице и тенденције ставе на гомилу и све трезвено размотри – јасно је да је трећи светски највероватнији исход. А варијанте могу бити различите.

Неће бити помирења између богатих, који су са сваким новим минутом све богатији, и сиромашних. Али, кад би се радило само о томе – никаквог рата не би било.

Господари васељене би сиротињу напросто претворили у стоку за коју не би било поштеде.

Ствар је у томе што несавладива противречја постоје између `господара` и држава као што су Русија, Кина и Иран.

На Земљи, међу њених седам милијарди житеља, постоје моћни џинови са стратешким наоружањем и супермоћне „неотуђиве“ структуре. Њихови интереси ће се објективно сударати, а у одређеном моменту ће постати јасно – можда и у трептају ока – да ресурса нема за све. Моћни ће се потрудити да их отму осталима.

Све што видим на геополитичком плану видим као припремање за рат који је донекле већ у току.

Америка већ има довољан војни потенцијал да започне рат. Њена владајућа елита је довољно неразумна – да не кажем да је безумна – да га започне.

Американци сматрају да не морају ни са ким да се договарају. Они себе сматрају господарима света и зато све чине да то потврде и докажу. Ти људи нису способни ни за какву рефлексију.

Може доћи и до непредвидљивих катастрофалних измена које и те групе могу обезглавити. Али, неће бити никаквог праведног друштва. Сасвим обрнуто, могући су гигантски потреси изазвани стварањем суперчовека.

Технологије се муњевито развијају. И дигиталне комуникације, и генетика, и нанотехнологије, и вештачка интелигенција. А до чега ће то довести?

Господари васељене имају довољно новца и моћи да за себе граде – свет суперчовека. А то ће значити погибију милијарди људи. Можда и целог човечанства.

Људи који не буду могли да себе усаврше, то јест да свој живот продуже до 200 година, дакле – нормални, обични људи – биће осуђени на пропаст или ће – када постану свесни шта се догађа – почети да се свим снагама супротстављају.

Роботизација ће значити крај за милијарде људи. Нешто се може променити само ако се појаве они који ће имати довољно снаге да уплаше безумце. Моја прогноза је веома мрачна.

Недавно је Владимир Путин изговорио речи које су на мене оставиле јак утисак, чак ме поразиле: аско САД нападну нуклеарним оружјем Русију – ми ћемо сви помрети, али као жртве агресије, као мученици, а они ће напросто поцркавати и неће имати времена ни да се покају.

Путин је веома суздржан човек, али и он, изгледа, мисли да таква опасност постоји, па упозорава. Само, тешко да су они којима су намењене у стању да их чују и да схвате.

Први признати киборг – Британски авангардни уметник

Неил Харбисон са антеном уграђеном у логању

Нисам тотални песимиста јер историја може указати на излазе који се данас не виде.

Радничка класа више ни сама себе не сматра радничком класом. Чак себе сматра – потрошачима. У сваком случају, тако се понаша.

Младеж више не памти ни шта је било јуче и не зна какав је живот био јуче, а о историји да се и не говори.

Млади само гледају у екране. За њу прошлост – нестаје. А кад људи немају прошлост, како могу размишљати о будућности?

Млади су већ форматизовани.

Може ли се већина људи спасити од тога?

Тешко јер се сви медији налазе у рукама господара васељене.

Веома је тешко допрети и до оне две милијарде фејсбуковаца.

Мислим да треба спасити бар одређену групу људи који ће моћи да буду интелектуално активни – самостално и разумно. Ево, ово би могао да буде задатак.

За овај задатак су потребна нова знања. Јер, безмало све технологије – осим оних које су у рукама Русије, Кине и у неком смислу Ирана – припадају управо господарима васељене.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Системска корупција појела и будућност

0 (0) Све више младог, радно способног становништва напушта Србију у потрази за бољим животом …

Kад о Kосову могу да одлучују Могеринијева и НАТО пуковници, али српска црква – не сме

0 (0) Гостовање председника државе Александра Вучића и лидера Срба у РС Милорада Додика на …

2 Коментара

  1. ludi fassissta i vestica merkelica izvukla se za kopito njenog satane da ne bude svome babu poslana od svojih ljudi, al sto nije moze biti. — onog smrada satanistickog i fassisstickog i nabiguza francuskog njegovi ljubavnici spasose al sto nije i kod njega moze biti. — sataniste valja ko zeceve vatati i satani nazad vracati, pa kad izadju na ulicu da moraju drhtati i u gace se posrati.

  2. nisam od tih sto vole druge uciti, ali ljudima treba i svoje misljenje saopstiti, a sta ce dalje raditi sami moraju odluciti i za svoje ponasanje posledice snositi. — ne terajte decu petice imati, nabiguzackim, pedofilskim i satanistickim slugama njihove zlocinacke price slusati, vec ih sami junastvu ucite, junacke pesme citajte, onom ko ih uvredi il samar da, malo vise vratiti a ako se ne primiri duplu porciju servirati. — naj vaznije je internetom vladati i jedan pogani jezik znati, koga ovde necu pominjati. — usmeravajte ih da se sami siroko obrazuju tudje postuju a na svoje nedaju. — svoju decu uz sebe drzite jer ako odu tudjinu svoju kucu nece naci a ni nazad se nece vratiti. — ne zelim to, al teska vremena dolaze za koja svaki ozbiljan covek mora spreman biti, dodjinima i dotumaralim ustasama koji vec sad nasim zivotima vladaju, zemlju komadaju, pljackaju i prevaspitavaju, treba puta pokazati, na sud oterati al i zasluzene kazne izvrsiti a ne ko do sada oprastati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *