fbpx

Италија поправља БДП дрогом и проституцијом

0
(0)

Италија ће од октобра у бруто домаћи производ (БДП) урачунавати и црну економију, као што су приходи од проституције, шверцовања цигарета и алкохола и продаје дроге.

На тај начин БДП ће бити повећан два одсто, проценио је италијански завод за статистику Истат, а пренео чешки лист Лидове новини. Истат је напоменуо да се ради само о процени, јер је немогуће добити тачне податке.

Процена прихода од проституције, као се наводи, биће заснована првенствено на понуди, односно броју проститутки, а код производње дроге на потражњи, односно потрошњи конзумената.

Али док Истат дође до било каквог закључка, италијанска привреда ће се побољшати бар на папиру. Делимично ће лакнути премијеру Матеу Ренцију, чија је једна од највећих брига висина државног дуга, који је премашио 135 одсто БДП, наводи лист.

Уколико БДП порасте, тај однос ће се бар мало смањити и влада, како се оцењује, неће бити под толиким притиском Европске комисије да испуни обавезу ниског дефицита.

Промену обрачуна БДП Италијанима је већ одобрила Европска унија. Агенција за статистику ЕУ – Еуростат чак захтева да земље имају што прецизније извештаје о величини својих привреда, како би се што праведније давала помоћ из структурних фондова.

Проституцију и продају дроге у бруто домаћи производ већ рачунају неке земље ЕУ, као што су Холандија и Велика Британија, чији ће БДП, према проценама порасти 9,5 милијарди евра, пишу Лидове новини

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Арсић: У периоду април – јун треба очекивати двоцифрен пад БДП Србије

0 (0) Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић оценио је да у периоду април …

РИМ: ВИРУС ЈЕ ПРЕВАРА, гладни смо, оставили сте нас да умремо! (видео)

5 (4) Стотине људи окупиле су се данас у Риму на ненајављеном протесту због рестриктивних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *