Србија

Потребна храна за животиње у поплављеним подручјима

Животињама с поплављених подручја у Србији потребно је двоструко више хране од расположивих количина које су добијене из донација, изјавио је данас директор Управе за ветерину Дејан Бугарски и апеловао за помоћ.

– Лекова за животиње са поплављених подручја има довољно, али би могло доћи до проблема с набавком вакцина, због недостатка средстава – казао је он на седници Одбора за пољопривреду Привредне коморе Србије.

Бугарски је нагласио да се “здравље животиња које су преживеле поплаву проверава свакодневно” и да “нема опасности од зараза”, додавши да се подаци размењују с властима Босне и Херцеговине, и Хрватске.

– Животиње које су спасене, збринуте су и имају ветеринарску негу – казао је он и додао да је у плану вакцинисање животиња у поплављеним подручјима да би се избегле инфекције које настају пре свега од изазивача у контаминираном тлу.

Он није могао да каже када ће почети вакцинација животиња јер се очекују донације у вакцинама.

– У буџету су планирана средства у случају избијања зараза, односно за њихово сузбијање, али за овакве потребе и у оволиком обиму колико нама треба, нема их довољно – рекао је Бугарски.

Он није могао да каже колико је новца потребно за вакцине, као ни колико је стоке страдало.

– Још нема података о броју животиња које су угинуле током поплава. Нарочито су страдале фарме пилића, кока-носиља, страдале су свиње и овце – рекао је Бугарски.

Бугарски је навео да је до сада уништено више од 500 тона тела угинулих животиња у кафилеријама у Инђији и Сомбору. Рекао је да су из највећег дела поплављених подручја у Србији однета тела угинулих животиња, али се из БиХ и даље доносе. Представник Управе за ветерину Модраг Луковић замолио је да понуде за донације у сточној храни иду преко те институције, како би се боље организовала њена расподела пољопривредницима на основу броја грла стоке коју имају.

Упозорио је да је неопходна боља координација инспекција и царине да не би било застоја донација у сточној храни, додавши да би проблем могао да буде и недостатак складишта за сточну храну из најављених иностраних донација. Преставница Управе за ветерину Тања Симовић казала је да је прикупљање донација у дезинфекционим средствима и ветеринарским лековима централизовано у Научном институту за ветеринарство, одакле се дистрибуирају.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

 1. Не треба нам премијер који ради оно што није његов посао.
  Не траба нам премијер који не ради свој посао.
  Не треба нам премијер који хистерише,уздише,глумата ,прави драмске паузе од по 5 минута и изиграва мученика.
  Не треба нам премијер који позира у угланцаним ципелама испред хеликоптера не схватајући која нам катаклизма наилази.
  Не треба нам премијер који се возика унаоколо у чамцу у коме може да стане бар 6 унесрећених.
  Не треба нам владајућа странка која користи несрећу да би ДОШЛА НА ВЛАСТ у градовима где је опозиција.
  Не треба нам владајућа странка која шаље добровољце у Шабац,град који има 50000 становника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!