Италија: Следеће кризно жариште Европске уније

0
(0)

Популисти и националисти у Риму уопште не желе да прихвате мигранте. Они тако крше правила Европске уније. Уколико Брисел ускоро не буде реаговао, могућа је нова криза ЕУ, сматра Бернд Ригерт.

Популистичка влада у Италији ради управо они што популисти најбоље раде: изокреће чињенице, потпирује емоције, слави победе уз помоћ лажних оптужби и једноставних парола – и на томе скупља политички капитал.
Тако министар економије Луиђи ди Мајо дрско тврди да Италија сваке године у буџет ЕУ уплаћује 20 милијарди евра. То је погрешно, у 2017. години је нето уплатила 3,3 милијарде евра. Комесар ЕУ за буџет Гинтер Етингер лично је кориговао тај „фејк њуз“ који је пласирао Ди Мајо.

Лидер популистичког покрета Пет звезда даље прети да у овој буџетској години Италија више неће плаћати доприносе Европској унији. Као прво, то је противзаконито, а као друго – ту неспретну уцену ЕУ је одмах одбацила.

Ди Мајо и десно-радикални италијански министар полиције Матео Салвини још тврде да је ЕУ обећала Италији да ће преузети све мигранте који стигну на италијанско тло. И то је погрешно.

Никада није постигнут такав споразум међу земљама-чланицама, а поготово га нису прихватиле оне земље које и саме не желе да примају мигранте. Неке од њих су сигнализовале да су спремне да евентуално прихвате неке мигранте. И то је све што се тиче солидарности.

Уцене, лажи, национализам

Потпуно је бизарна тврдња да је Европска комисија у Бриселу надлежна за прихватање избеглица. Ди Мајо и Салвини врло добро знају да су за то надлежне саме земље-чланице Узгред, солидарности нема ни међу популистичким владама: ни аутократа са Дунава Виктор Орбан, упркос италијанском захтеву, не жели да прихвати ниједног јединог мигранта.

Десно-радикални министар унутрашњих послова Салвини, који уз помоћ броја миграната константно води предизборну кампању – иако су актуални подаци о пристиглим људима километрима далеко од кризних времена – има једноставан рецепт који открива колико он заправо те људе презире: враћањем (односно забраном упловљавања у италијанске луке9 за све бродове на којима има миграната он жели да подигне ограду око Италије – и то по сваку цену. „Најпре Италија“ – то је слоган који он жели да спроведе и у пракси, без обзира на цену коју притом мора да плати.

Чињеница да су Салвини и његови истомишљеници у једној италијанској луци узели практично као таоце мигранте који су се налазили на броду италијанске обалне страже, било је превише чак и за италијанско правосуђе. Оно је покренуло истрагу због „лишавања слободе“. Та истрага вероватно неће предалеко да одмакне, али то је бар неки мали, видљиви знак отпора против курса популиста у Риму. Салвинијева реакција била је очекивана и на веома ниском нивоу: истражни поступак оценио је као „срамотан“, јер се, тврди, „ради само о Италији“. Истовремено, каже и да је „почаствован“ због истраге, јер она, сматра, представља „признање његовој борби против система“. Такве неозбиљне нападе на правосуђе у међувремено смо могли да видимо и у Белој кући у Вашингтону. Али то у италији не сме да постане свакодневица!

Италија ће можда ићи до краја…

Истина је да земље-чланице Европске уније ни након три године нису успеле да постигну договор око реформе система азила и прихватања миграната. То је болна тачка коју популисти – и то не само у Италији – сада обилно користе: ЕУ је крива за све. Али таква рефлексна реакција је наравно погрешна. Проблеми су комплексни, а управо је Италија једна од оних земаља које су претходних година спречавале реформу европских правила.

Деловати једнострано, притом кршити сва европска правила, па и она која се тичу хуманости, као што то раде Матео Салвини и Луиђи Ди Мајо – то тако не иде. Они тиме угрожавају основна начела на којима је подигнута ЕУ. Они са својим уценама неће далеко догурати – јер они то једноставно не смеју. У предстојећим преговорима око буџета Уније за период 2021-2027, Италијани би ипак могли да направе још много проблема. Мора се рачунати с тим да ће десни радикали и популисти, како би испунилим своје циљеве, ризиковати чак и избацивање из еврозоне па и из ЕУ. Након Брегзита, након Пољске и Мађарске, Италија се великом брзином претвара у следеће кризно жариште Европске уније.

Дојче веле, данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ не зна садржај докумената који ће потписати Вучић и Хоти

5 (1) „Европска унија обавештена је о агенди и модалитетима састанка у Вашингтону, али не …

Вучић се не меша у изборе у Црној Гори, а подржао је мешање ЕУ у изборе у Белорусији

5 (3) * Декларацијом ЕУ се избори у Белорусији карактеришу као недемократски, нефер, а резултати – не признају. Србија јој се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *