Италија: У последњем тромесечју 2021. године струја поскупљује за 40% а гас 30%
фото: ДПА

Италија: У последњем тромесечју 2021. године струја поскупљује за 40% а гас 30%

ПРЕМИЈЕР Марио Драги данас потписује Декрет о увећању цена за струју и гас за последње тромесечје ове године.

Струја ће поскупети 40 посто, а гас за 30 посто. Повећање ће донети приход 9 милијарди евра, али је и истовремено одређена помоћ најугроженијима за олакшице у поскупљењу од 3,5 милијарде.

Онима са најнижим примањима, са већим бројем чланова фамилије, са тешким оболењима, као и малим предузећима, држава је наменила олакшице јер не могу да поднесу терет таквог увећања, а поскупљење спада у План за подстрек развоја. Малим предузећима ће бити смањен порез са 10 или 22 посто на 5 посто у том периоду (од 1.октобра до 31 децембра). Сматра се да око 26 милиона потрошача (од 60 милиона становника у Италији) може да добије попуст и око 6 милиона малих предузећа, али само ако троше енергију до зацртане количине киловата, са могућношћу уштеде у повећању до једне трећине. За помоћ од око 2,5 милиона фамилија због увећања гаса намењено је 400 милиона евра.

Ову меру премијер је објаснио заједно са ресорним министрима као меру ванредног стања, пролазну, а уследиће у 2022 години једна „структурална акција“ на европском нивоу. Јер, Италија има већ насјскупљу струју у ЕУ, а на рачуну за струју има поглавља која обичан човек и не разуме ако му неко не разјасни шта све плаћа, а извесно је да је само 51,7 посто суме реална потрошња енергије, све друго су разне таксе, трошак транспорта енергије, оптерећења од којих боли глава потрошаче: подршка обновљивим енергијама, покривање трошкова демонтирања нуклеарних централа а које у Италији нису у функцији од 1987 године, потом покривање истраживања са циљем иновације у технологијама електричног система, покривање приизводње биоразградивих материја, тв претплата од 90 евра подељена у десет рата…

У Владиним круговима велико је сагласје о овом увећању а удружења потрошача сматрају да мере помоћи угроженима нису ни случајно довољне да се разреши проблем на дужи рок, само један пример револта међу хиљадама јесу пекари који морају да потроше више енергије од зацртане квоте за помоћ и најављују шта друго него увећање цене крајњег производа, а хлеб морају да купе и сиромашни, што ће бити општи случај на тржишту са производима где се троше у великим количинама струја и гас, као и због увећања цене бензина и дизел горива које је већ уследило и највеће је у последњих седам година, па се може само претпоставити колико ће поскупити живот грађана Апенинског полуострва.

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Литар дизела у Србији поскупео 35 динара за само годину дана!

Литар дизела у Србији поскупео 35 динара за само годину дана!

Разлика у цени Г-дриве дизела за тачно годину дана је 35 дин! Шта каже оно …

Пшеница најскупља у последњих 13 година – ратари чувају залихе

Пшеница најскупља у последњих 13 година – ратари чувају залихе

На европским берзама пшеница има највишу цену од 2008. године. Стање на светском тржишту одражава …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *