fbpx
Насловна / Свет / Хелм / Иванцов: Прошло је време високог представника у БиХ
Иванцов: Прошло је време високог представника у БиХ 1

Иванцов: Прошло је време високог представника у БиХ

БАЊАЛУКА – Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов сматра да је прошло време високог представника (ОХР) у БиХ, јер је, како каже, његова улога апсолутно невидљива и свела се само на то да пише извештаје.

„Високи представник не утиче на било које процесе унутар земље и зато народи у БиХ, односно њихови политички представници, треба да решавају питања сами између себе, а не да то чини високи представник”, рекао је Иванцов за „Глас Српске”.

Иванцов је додао да, нажалост, овакав став Русије нема подршку свих других у Савету за спровођење мира (ПИЦ).

Према његовим речима, став Европљана је да овај процес мора ићи корак по корак и они тај процес условљавају процесом приближавања БиХ Европској унији.

„Позитивна ствар јесте да се буџет високог представника смањује”, каже Иванцов.

На питање да ли има кршења Дејтонског мировног споразума у БиХ, Иванцов је рекао да високи представник изјавом у Савету безбедности и у извештајима на седницама ПИЦ-а има праксу да говори да је крива само Република Српска.

„Наравно да нисмо сагласни са таквим ставом и о томе смо говорили више пута. Не видимо системско кршење Дејтонског споразума”, каже Иванцов.

Он је оценио да Дејтонски споразум није систем који би задовољио све три стране у БиХ, али обезбеђује права сва три народа због чега је најважнија карика у његовом поштовању и доследној примени.

Осврћући се на недавни састанак председника Републике Српске Милорада Додика са руским председником Владимиром Путином у Санкт Петербургу, Иванцов је рекао да је то за руску страну нормална ствар, јер је Додик важан партнер са којим разговарају о политичким, трговинско-економским и другим питањима.

„Додик је одавно познат нашем предсднику и водио је са њим важан и продуктиван разговор. Питања која су била на дневном реду односила су се на политичку ситуацију у БиХ и у региону, наше трговинско-економске односе и финансијску ситуацију у БиХ и Републици Српској”, истакао је руски амбасадор у БиХ.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Стаматовић: Без проглашења окупације, поштовања Резолуције 1244 и враћања преговора у УН, нема опстанка КиМ у Србији! 11

Стаматовић: Без проглашења окупације, поштовања Резолуције 1244 и враћања преговора у УН, нема опстанка КиМ у Србији!

Чајетина, 29.5.2019 – Очување јужне српске покрајине, у саставу Србије и обезбеђивање безбедног и нормалног …

Kомунистичка окупација Србије - Kако је почело (видео) 12

Kомунистичка окупација Србије – Kако је почело (видео)

Нови серијал емисија о последицама које је комунизам донео Србији.Аутор: Игор Милосављевић Srbija Global Да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *