fbpx
Насловна / Свет / Хелм / Иванов дао мандат за састав владе Заеву који се пред камерама одрекао Тиранске платформе

Иванов дао мандат за састав владе Заеву који се пред камерама одрекао Тиранске платформе

АМЕРИКАНЦИ ће добити жељену владу у Скопљу, али она неће реализовати Тиранску платформу. Бар не од самог почетка, бар не отворено и под пуним гасом

Председник Македоније Ђорђе Иванов поверио је мандат за формирање владе главном „Американцу“ – лидеру Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зорану Заеву.

У кратким пригодним говорима, обојица су – у председничкој резиденцији Вила Водно – истакли да су отклоњене све препреке за додељивање мандата лидеру парламентарне већине.

Заев је нагласио да је Иванову дао гаранције парламентарне већине, коју чине СДСМ и шиптарске странке ДУИ, Беса и Алијанса за Албанце, да ће нова влада штитити, чак и даље развијати унитарност Македоније.

Дакле: формално су попустиле обе стране: Иванов давањем мандата, Заев, Шиптари и Американци – давањем гаранција да ће унитарни карактер македонске државе остати неприкосновен.

Иванов је објавио да су препреке за давање мандата Заеву отклоњене, а објављивање гаранција препустио је мандатару.

Заев је у резиденцији Иванова и пред камерама, у име своје коалиције, изговорио:

„Прво, гарантујемо заштиту унитарности, суверенитета, територијалног интегритета, независности и мултиетничности Републике Македоније. Гарантујемо заштиту уставног поретка и територијалне целовитости Републике Македоније. Гарантујемо заштиту државних интереса и унапређивање живота свих грађана независно од етничке, религиозне и језичке припадности“.

У наставку је рекао: „Гарантујемо и да ће процес доношења одлука бити у сагласности са основним демократским принципима и владавином права и без довођења Републике Македоније у стање потчињености или зависности од друге државе. Ни један документ, платформа, декларација, акт или дејство које је супротно претходним ставовима не може бити услов нити основа за формирање или деловање Владе Републике Македоније“.

У суштини, ово и јесу биле тражене и најављиване „гаранције“. Није искључено да је Заев изговорено и у писаној форми предао Иванову.

Заев има на располагању 20 дана да Собрању предложи састав своје владе и њен програм.

Собрање и о једном и о другом одлучује већином гласова.

Чврст став да не жели да додели мандат Заеву да македонски председник је ублажио након састанка са високим представником Стејт департмента Хојтом Брајаном Јием, 1. маја у Скопљу.

Американац је гарантовао да ће Заев дати гаранције да његова влада неће бити влада Тиранске платформе.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У МАКЕДОНИЈИ: До 13.00 сати изашло само 20,45 одсто бирача

Државна ижборна комисија Републике Северне Македоније саопштила је да је до 13.00 часова гласало 20,45 …

Ђилас се састао са Заевом у Скопљу?!

Један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас састао се вечерас у Скопљу са премијером …

Један коментар

  1. Др Миланче Митовски, академик

    Честитам на постигнатиот договор, драги сонародници. Очекувам да Република Македонија биде единствена, целовита и земја на сите нејзини граѓани без обзир на верата, националноста и политичкото определение. Ги молам лидерите на најголемите партии да ги закопаат непријателските секири што по длабоко во земјата. Ви посакувам успех во формирањето на Владата и нејзина успешна и плодотворна работа за доброто на Македонија и нејзините граѓани и никогаш повеќе да ви се не случуваат доџби и неспоразуми како до сега. Среќно!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *