Друштво

Из уџбеника избачено да су шиптари староседеоци на Балкану

СПОРНА чињеница да су Албанци илирског порекла и да су староседеоци на Балкану избачена је из нове верзије уџбеника из историје за шести разред, аутора проф. др Радета Михаљчића. Одштампан је нови тираж и издавач, Завод за уџбенике, каже да је већ у продаји, а стари је повучен. Иако је све ово урађено пре месец дана, повике на спорно, сада већ неважеће издање већ два дана не јењавају.

Уџбеник је, наиме, измењен на основу примедби које је марта 2014. патријарх Иринеј послао министру просвете. У писму се тврди да се у уџбенику “српски фактор из једне лекције у другу, умањује да би уступио простор исконструисаним флоскулама”. Тада је министарство проследило примедбе Заводу за унапређивање квалитета образовања и васпитања. Они су формирали комисију која је од пет патријархових примедби усвојила две.

– Примедба о пореклу Албанаца делимично је оправдана, јер аутор Албанце убраја у староседеоце Балканског полуострва, иако је то питање у науци и даље отворено – објашњава за “Новости” Александар Маринковић, уредник за историју у Заводу за унапређивање квалитета образовања.

ПАТРИЈАРХ: СРАМОТА ЗА СРПСКИ НАРОД

О СПОРНОМ уџбенику огласио се патријарх Иринеј: – То је неистина, невиђена срамота за српски народ, који има своје корене и своју историју. То што неко покушава лажима да прекраја нашу историју, да су Срби отели Косово Албанцима и да томе уче нашу децу, велики је скандал. И томе морамо стати на пут. СПЦ ће прегледати поједине уџбенике и доставићемо наше мишљење надлежнима. Овакве ствари не смеју да се понављају.

– Постоји, наиме, теза о њиховом илирском пореклу, коју истиче албанска наука, и теза о трачком пореклу, која је присутна и у нашој науци. У новије време појавила се и миграциона теза, по којој су Албанци досељени са Сицилије, где су стигли са Кавказа или из Прикаспијске низије у 10. или 11. веку.

Наш саговорник каже и да је усвојена примедба да су погрешно коришћени термини “Македонски Словени” и “Македонска држава”, јер у средњем веку Македонци као народ нису постојали.

Уредник у Заводу за уџбенике Небојша Јовановић, као и аутор књиге, заговара тезу о илирском пореклу Албанаца:

– Албанци су и у средњем веку, под другим именом, постојали на истим просторима. Комисија је тражила да ту тезу избацимо из уџбеника и то смо урадили. То, на крају, и није питање за шести разред него за научни скуп. Али цео овај проблем није направила наука, него конкуренција. Тај уџбеник је најбољи на тржишту и конкуренција већ годинама кидише на њега са свих страна.

Аутор уџбеника проф. др Раде Михаљчић каже да не жели да се брани, нити бави овом темом. Многе ствари које се ових дана помињу, додаје, нису ни прошле кроз уџбеник.

И. МИЋЕВИЋ, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!